All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of whey components and malt on the stability of lactobacilli in fermented milk during long-term storage.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894718" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894718 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv složek syrovátky a sladu na stabilitu laktobacilů ve fermentovaném mléce při dlouhodobém skladování.

  • Original language description

    V práci byla sledována stabilita tří kmenů laktobacilů během dlouhodobého skladování při 5 oC po kultivaci v mléce a v mléce s přídavkem syrovátky, koncentrátu syrovátkových bílkovin, kaseinomakropeptidu, plzeňského sladu a Sladovitu. Po kultivaci v mléce s přídavkem sladů byl zjištěn vyšší rozdíl v počtu buněk mezi 0. a 24. h kultivace v porovnání s kultivací v samotném mléce. Přídavek syrovátkových složek do mléka zvyšoval stabilitu všech testovaných kmenů během skladování. Nejvyšší stabilita v průběhu 28denního skladování byla zjištěna u kmene L. casei Lafti L-26. Počet buněk tohoto kmene ve všech typech médií klesl pouze o max. 1,3 řádu ve srovnání s hodnotami na počátku skladování. Bylo prokázáno, že v mléce s přídavkem sladu a Sladovitu docházelok vyššímu úbytku živých buněk kmenů L. acidophilus CCDM 151 a L. casei CCDM 198 v porovnání s mlékem či mlékem s přídavkem mléčných složek. Během skladování nebyly zaznamenány výrazné změny pH.

  • Czech name

    Vliv složek syrovátky a sladu na stabilitu laktobacilů ve fermentovaném mléce při dlouhodobém skladování.

  • Czech description

    V práci byla sledována stabilita tří kmenů laktobacilů během dlouhodobého skladování při 5 oC po kultivaci v mléce a v mléce s přídavkem syrovátky, koncentrátu syrovátkových bílkovin, kaseinomakropeptidu, plzeňského sladu a Sladovitu. Po kultivaci v mléce s přídavkem sladů byl zjištěn vyšší rozdíl v počtu buněk mezi 0. a 24. h kultivace v porovnání s kultivací v samotném mléce. Přídavek syrovátkových složek do mléka zvyšoval stabilitu všech testovaných kmenů během skladování. Nejvyšší stabilita v průběhu 28denního skladování byla zjištěna u kmene L. casei Lafti L-26. Počet buněk tohoto kmene ve všech typech médií klesl pouze o max. 1,3 řádu ve srovnání s hodnotami na počátku skladování. Bylo prokázáno, že v mléce s přídavkem sladu a Sladovitu docházelok vyššímu úbytku živých buněk kmenů L. acidophilus CCDM 151 a L. casei CCDM 198 v porovnání s mlékem či mlékem s přídavkem mléčných složek. Během skladování nebyly zaznamenány výrazné změny pH.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: New processes of production of functional cereal and dairy foods and functional beverages with content of bioactive ingredients from selected vegetable and animal agricultural commodities and with probiotics and procedures for their quality estimation.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    135

  • Issue of the periodical within the volume

    Prosinec

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    9-12

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database