Effect of whey components and malt on the stability of lactobacilli in fermented milk during long-term storage.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894718" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894718 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv složek syrovátky a sladu na stabilitu laktobacilů ve fermentovaném mléce při dlouhodobém skladování.
Original language description
V práci byla sledována stabilita tří kmenů laktobacilů během dlouhodobého skladování při 5 oC po kultivaci v mléce a v mléce s přídavkem syrovátky, koncentrátu syrovátkových bílkovin, kaseinomakropeptidu, plzeňského sladu a Sladovitu. Po kultivaci v mléce s přídavkem sladů byl zjištěn vyšší rozdíl v počtu buněk mezi 0. a 24. h kultivace v porovnání s kultivací v samotném mléce. Přídavek syrovátkových složek do mléka zvyšoval stabilitu všech testovaných kmenů během skladování. Nejvyšší stabilita v průběhu 28denního skladování byla zjištěna u kmene L. casei Lafti L-26. Počet buněk tohoto kmene ve všech typech médií klesl pouze o max. 1,3 řádu ve srovnání s hodnotami na počátku skladování. Bylo prokázáno, že v mléce s přídavkem sladu a Sladovitu docházelok vyššímu úbytku živých buněk kmenů L. acidophilus CCDM 151 a L. casei CCDM 198 v porovnání s mlékem či mlékem s přídavkem mléčných složek. Během skladování nebyly zaznamenány výrazné změny pH.
Czech name
Vliv složek syrovátky a sladu na stabilitu laktobacilů ve fermentovaném mléce při dlouhodobém skladování.
Czech description
V práci byla sledována stabilita tří kmenů laktobacilů během dlouhodobého skladování při 5 oC po kultivaci v mléce a v mléce s přídavkem syrovátky, koncentrátu syrovátkových bílkovin, kaseinomakropeptidu, plzeňského sladu a Sladovitu. Po kultivaci v mléce s přídavkem sladů byl zjištěn vyšší rozdíl v počtu buněk mezi 0. a 24. h kultivace v porovnání s kultivací v samotném mléce. Přídavek syrovátkových složek do mléka zvyšoval stabilitu všech testovaných kmenů během skladování. Nejvyšší stabilita v průběhu 28denního skladování byla zjištěna u kmene L. casei Lafti L-26. Počet buněk tohoto kmene ve všech typech médií klesl pouze o max. 1,3 řádu ve srovnání s hodnotami na počátku skladování. Bylo prokázáno, že v mléce s přídavkem sladu a Sladovitu docházelok vyššímu úbytku živých buněk kmenů L. acidophilus CCDM 151 a L. casei CCDM 198 v porovnání s mlékem či mlékem s přídavkem mléčných složek. Během skladování nebyly zaznamenány výrazné změny pH.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: New processes of production of functional cereal and dairy foods and functional beverages with content of bioactive ingredients from selected vegetable and animal agricultural commodities and with probiotics and procedures for their quality estimation.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
135
Issue of the periodical within the volume
Prosinec
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
9-12
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—