Encapsulation of probiotics microorganisms.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894779" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894779 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Enkapsulace probiotických mikroorganismů.
Original language description
Důležité kriterium pro aplikaci probiotických mikroorganismů je jejich odolnost vůči podmínkám trávicího traktu člověka. Jednou z možností zvýšení životaschopnosti probiotických mikroorganismů při průchodu trávicím traktem člověka je emulzní enkapsulace.Hlavním cílem práce bylo připravit mikrokapsle s obsahem komerčních probiotických mikroorganismů Lactobacillus casei LAFTI L26 a Bifidobacterium lactis BB12 s využitím mléčné kaseinové matrice. Mikrokapsle byly charakterizovány z hlediska velikosti a ochranného účinku vůči podmínkám gastrointestinálního traktu člověka. Úspěšnost enkapsulace byla potvrzena fluorescenční hybridizací in situ. Dále byl prokázán pozitivní vliv zvýšené rychlosti míchání a přídavku 0,5 % hm. lecithinu na zmenšení velikosti mikrokapslí. Při zvýšení frekvence otáčení míchadla z 500 min-1 na 1200 min-1 došlo ke zmenšení průměrné velikosti mikrokapslí s přídavkem 0,5 % hm. lecithinu ze 78,5 +- 2,7 ?m na 38,8 +- 3,2 ?m. Přídavek 0,5 % hm. lecithinu vedl ke snížení
Czech name
Enkapsulace probiotických mikroorganismů.
Czech description
Důležité kriterium pro aplikaci probiotických mikroorganismů je jejich odolnost vůči podmínkám trávicího traktu člověka. Jednou z možností zvýšení životaschopnosti probiotických mikroorganismů při průchodu trávicím traktem člověka je emulzní enkapsulace.Hlavním cílem práce bylo připravit mikrokapsle s obsahem komerčních probiotických mikroorganismů Lactobacillus casei LAFTI L26 a Bifidobacterium lactis BB12 s využitím mléčné kaseinové matrice. Mikrokapsle byly charakterizovány z hlediska velikosti a ochranného účinku vůči podmínkám gastrointestinálního traktu člověka. Úspěšnost enkapsulace byla potvrzena fluorescenční hybridizací in situ. Dále byl prokázán pozitivní vliv zvýšené rychlosti míchání a přídavku 0,5 % hm. lecithinu na zmenšení velikosti mikrokapslí. Při zvýšení frekvence otáčení míchadla z 500 min-1 na 1200 min-1 došlo ke zmenšení průměrné velikosti mikrokapslí s přídavkem 0,5 % hm. lecithinu ze 78,5 +- 2,7 ?m na 38,8 +- 3,2 ?m. Přídavek 0,5 % hm. lecithinu vedl ke snížení
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
59-63
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 24, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—