Occurrence of mycotoxins in feedstuffs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894923" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894923 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zhodnocení výskytu mykotoxinů v krmivech
Original language description
Kontaminace drobnozrnných obilovin mykotoxiny, toxickými sekundárními metabolity vláknitých hub, představuje celosvětový problém, ovlivňující zdraví lidí i zvířat. Nejdůležitější představitelé mykotoxinů vyskytujících se v obilovinách, jsou aflatoxiny, trichotheceny, zearalenony, fumonisiny a enniatiny. Z hlediska kontroly těchto nebezpečných látek je nezbytné disponovat příslušnými analytickými metodami schopnými analyzovat mykotoxiny nejen v cereáliích, ale i v obtížných matricích jako jsou siláže a komplexní krmné směsi. Metoda vyvinutá na Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha spočívá v jednoduché a rychlé přípravě vzorku na bázi principu QuEChERS, separaci pomocí vysokorozlišovací kapalinové chromatografie a hmotnostně-spektrometrické detekci (U-HPLC-MS/MS). Metoda byla optimalizována a validována pro stanovení širokého spektra mykotoxinů v krmivech. Pomocí této metody pak byl proveden průzkum obsahu mykotoxinů v široké škále krmiv.
Czech name
Zhodnocení výskytu mykotoxinů v krmivech
Czech description
Kontaminace drobnozrnných obilovin mykotoxiny, toxickými sekundárními metabolity vláknitých hub, představuje celosvětový problém, ovlivňující zdraví lidí i zvířat. Nejdůležitější představitelé mykotoxinů vyskytujících se v obilovinách, jsou aflatoxiny, trichotheceny, zearalenony, fumonisiny a enniatiny. Z hlediska kontroly těchto nebezpečných látek je nezbytné disponovat příslušnými analytickými metodami schopnými analyzovat mykotoxiny nejen v cereáliích, ale i v obtížných matricích jako jsou siláže a komplexní krmné směsi. Metoda vyvinutá na Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha spočívá v jednoduché a rychlé přípravě vzorku na bázi principu QuEChERS, separaci pomocí vysokorozlišovací kapalinové chromatografie a hmotnostně-spektrometrické detekci (U-HPLC-MS/MS). Metoda byla optimalizována a validována pro stanovení širokého spektra mykotoxinů v krmivech. Pomocí této metody pak byl proveden průzkum obsahu mykotoxinů v široké škále krmiv.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7427-117-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
31-36
Publisher name
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Nov 20, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—