The fate of mycotoxins in a gastrointestinal tract of ruminants, in vitro study
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894931" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894931 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Osud mykotoxinů v gastrointestinálním traktu přežvýkavců, studie in vitro
Original language description
Mykotoxiny a jejich maskované formy představují značné zdravotní riziko pro lidi i hospodářská zvířata. Potřebu výzkumu zaměřeného na výskyt toxických sekundárních metabolitů v krmivech akcentuje i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Jednou z klíčových strategií eliminace toxicity krmiv je aplikace vyvazovačů mykotoxinů nebo biotransformačních činidel do krmiv. Cílem experimentu je ověření funkčnosti testovaného aditiva, a to nejen pro jeden deklarovaný (cílový) mykotoxin, ale i pro širší spektrum mykotoxinů detekovaných v krmivu použitého při kultivaci. Interakce sorbentu byla studována za simulovaných podmínek gastrointestinálního traktu přežvýkavců - i) bachor, ii) slez a iii) tenké střevo. Pro stanovení mykotoxinů byla využita technika ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC-MS/MS).
Czech name
Osud mykotoxinů v gastrointestinálním traktu přežvýkavců, studie in vitro
Czech description
Mykotoxiny a jejich maskované formy představují značné zdravotní riziko pro lidi i hospodářská zvířata. Potřebu výzkumu zaměřeného na výskyt toxických sekundárních metabolitů v krmivech akcentuje i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Jednou z klíčových strategií eliminace toxicity krmiv je aplikace vyvazovačů mykotoxinů nebo biotransformačních činidel do krmiv. Cílem experimentu je ověření funkčnosti testovaného aditiva, a to nejen pro jeden deklarovaný (cílový) mykotoxin, ale i pro širší spektrum mykotoxinů detekovaných v krmivu použitého při kultivaci. Interakce sorbentu byla studována za simulovaných podmínek gastrointestinálního traktu přežvýkavců - i) bachor, ii) slez a iii) tenké střevo. Pro stanovení mykotoxinů byla využita technika ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC-MS/MS).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Comprehensive strategy for decreasing a negative impact of Fusarium spp. toxicogenic fungi infection in cereals and their derivated products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7427-117-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
37-42
Publisher name
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Nov 20, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—