Options for identification of protein additives in historical mortar materials
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895586" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895586 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://mck.technicalmuseum.cz/images/stories/MCK/FKR/2013/fkr_2013_abstrakty_cz.pdf" target="_blank" >http://mck.technicalmuseum.cz/images/stories/MCK/FKR/2013/fkr_2013_abstrakty_cz.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech
Original language description
Přírodní organická aditiva (vejce, sádlo, pryskyřice, oleje atd.) se do malt přidávala od nejstarších dob, protože již starověcí stavitelé si povšimli jejich pozitivního vlivu na kvalitu maltoviny. Tradice přidávání těchto materiálů se ale po tisíce letpředávala pouze ústně a v 19. století spolu s nástupem moderních materiálů zanikla. Dnes zažíváme renesanci používání přírodních materiálů a s tím spojené hledání starodávných receptur, do kterých se zapojují i nejmodernější analytické postupy a metody.Tato práce se zabývá posouzením možnosti identifikace proteinových aditiv (např. krve, kostního klihu, tvarohu, vejce nebo želatiny) ve vzorcích malt odebraných z historických staveb a porovnáním s výsledky měření modelových vzorků vápenných malt metodouinfračervené (FTIR) a Ramanovy spektroskopie, plynové chromatografie (GC-MS) a hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation ? Time of Flight). Uvedené metody byly aplikovány na vzorky historických malt
Czech name
Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech
Czech description
Přírodní organická aditiva (vejce, sádlo, pryskyřice, oleje atd.) se do malt přidávala od nejstarších dob, protože již starověcí stavitelé si povšimli jejich pozitivního vlivu na kvalitu maltoviny. Tradice přidávání těchto materiálů se ale po tisíce letpředávala pouze ústně a v 19. století spolu s nástupem moderních materiálů zanikla. Dnes zažíváme renesanci používání přírodních materiálů a s tím spojené hledání starodávných receptur, do kterých se zapojují i nejmodernější analytické postupy a metody.Tato práce se zabývá posouzením možnosti identifikace proteinových aditiv (např. krve, kostního klihu, tvarohu, vejce nebo želatiny) ve vzorcích malt odebraných z historických staveb a porovnáním s výsledky měření modelových vzorků vápenných malt metodouinfračervené (FTIR) a Ramanovy spektroskopie, plynové chromatografie (GC-MS) a hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation ? Time of Flight). Uvedené metody byly aplikovány na vzorky historických malt
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Fórum pro konzervátory-restaurátory
ISBN
978-80-86413-98-3
ISSN
1805-0050
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
9-13
Publisher name
Technické muzeum v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Hodonín
Event date
Sep 10, 2013
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—