PROTEINS IN HISTORICAL MORTARS – IDENTIFICATION, QUANTIFICATION AND DATING POSSIBILITY
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919627" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919627 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216208:11410/19:10400658
Result on the web
<a href="https://mck.technicalmuseum.cz/casopis-fkr/" target="_blank" >https://mck.technicalmuseum.cz/casopis-fkr/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
PROTEINY V HISTORICKÝCH MALTÁCH – IDENTIFIKACE, KVANTIFIKACE A MOŽNOSTI DATOVÁNÍ
Original language description
Bílkovinné materiály (např. mléko, vejce, klihy a tvaroh) se přidávaly do malt již od starověku, protože pozitivně ovlivňují jejich mechanické vlastnosti. Historické recepty se však až dodnes nedochovaly, protože se v rodinách mistrů stavitelů předávaly pouze ústně z otce na syna. Dnes se stavební průmysl i restaurátoři zajímají o tyto zapomenuté starodávné recepty, a chemici proto bojují s mnoha náročnými překážkami při jejich odhalování. V současné době můžeme použít techniky hmotnostní spektrometrie (MALDI-TOF a LC-MS/MS) i pro identifikaci neočekávaných bílkovinových materiálů obsažených v historických maltách. Pro odhad celkového množství přidávaných proteinových aditiv můžeme použít analytické metody včetně zmiňované hmotnostní spektrometrie a také různé imunochemické techniky. Neměnnost počtu peptidů ve vzorcích modelových malt s přídavky proteinových aditiv, které byly odebrány od prvního dne do čtvrtého roku po přípravě malty, byla potvrzena metodou LC-MS/MS a relativní kvantifikační metodou TOP3. Analýzou hlavních komponent, která byla aplikována na jiný typ vzorku (ale měla analogii s maltovými vzorky), bylo prokázáno, že je možné rozlišit různé časy stárnutí. Což by, alespoň teoreticky, mohlo být v určitých případech použito jako další způsob datování historických objektů.
Czech name
PROTEINY V HISTORICKÝCH MALTÁCH – IDENTIFIKACE, KVANTIFIKACE A MOŽNOSTI DATOVÁNÍ
Czech description
Bílkovinné materiály (např. mléko, vejce, klihy a tvaroh) se přidávaly do malt již od starověku, protože pozitivně ovlivňují jejich mechanické vlastnosti. Historické recepty se však až dodnes nedochovaly, protože se v rodinách mistrů stavitelů předávaly pouze ústně z otce na syna. Dnes se stavební průmysl i restaurátoři zajímají o tyto zapomenuté starodávné recepty, a chemici proto bojují s mnoha náročnými překážkami při jejich odhalování. V současné době můžeme použít techniky hmotnostní spektrometrie (MALDI-TOF a LC-MS/MS) i pro identifikaci neočekávaných bílkovinových materiálů obsažených v historických maltách. Pro odhad celkového množství přidávaných proteinových aditiv můžeme použít analytické metody včetně zmiňované hmotnostní spektrometrie a také různé imunochemické techniky. Neměnnost počtu peptidů ve vzorcích modelových malt s přídavky proteinových aditiv, které byly odebrány od prvního dne do čtvrtého roku po přípravě malty, byla potvrzena metodou LC-MS/MS a relativní kvantifikační metodou TOP3. Analýzou hlavních komponent, která byla aplikována na jiný typ vzorku (ale měla analogii s maltovými vzorky), bylo prokázáno, že je možné rozlišit různé časy stárnutí. Což by, alespoň teoreticky, mohlo být v určitých případech použito jako další způsob datování historických objektů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
60401 - Arts, Art history
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Fórum pro konzervátory-restaurátory
ISSN
1805-0050
e-ISSN
—
Volume of the periodical
9
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
94-99
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—