All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

PROTEINS IN HISTORICAL MORTARS – IDENTIFICATION, QUANTIFICATION AND DATING POSSIBILITY

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919627" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919627 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216208:11410/19:10400658

  • Result on the web

    <a href="https://mck.technicalmuseum.cz/casopis-fkr/" target="_blank" >https://mck.technicalmuseum.cz/casopis-fkr/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    PROTEINY V HISTORICKÝCH MALTÁCH – IDENTIFIKACE, KVANTIFIKACE A MOŽNOSTI DATOVÁNÍ

  • Original language description

    Bílkovinné materiály (např. mléko, vejce, klihy a tvaroh) se přidávaly do malt již od starověku, protože pozitivně ovlivňují jejich mechanické vlastnosti. Historické recepty se však až dodnes nedochovaly, protože se v rodinách mistrů stavitelů předávaly pouze ústně z otce na syna. Dnes se stavební průmysl i restaurátoři zajímají o tyto zapomenuté starodávné recepty, a chemici proto bojují s mnoha náročnými překážkami při jejich odhalování. V současné době můžeme použít techniky hmotnostní spektrometrie (MALDI-TOF a LC-MS/MS) i pro identifikaci neočekávaných bílkovinových materiálů obsažených v historických maltách. Pro odhad celkového množství přidávaných proteinových aditiv můžeme použít analytické metody včetně zmiňované hmotnostní spektrometrie a také různé imunochemické techniky. Neměnnost počtu peptidů ve vzorcích modelových malt s přídavky proteinových aditiv, které byly odebrány od prvního dne do čtvrtého roku po přípravě malty, byla potvrzena metodou LC-MS/MS a relativní kvantifikační metodou TOP3. Analýzou hlavních komponent, která byla aplikována na jiný typ vzorku (ale měla analogii s maltovými vzorky), bylo prokázáno, že je možné rozlišit různé časy stárnutí. Což by, alespoň teoreticky, mohlo být v určitých případech použito jako další způsob datování historických objektů.

  • Czech name

    PROTEINY V HISTORICKÝCH MALTÁCH – IDENTIFIKACE, KVANTIFIKACE A MOŽNOSTI DATOVÁNÍ

  • Czech description

    Bílkovinné materiály (např. mléko, vejce, klihy a tvaroh) se přidávaly do malt již od starověku, protože pozitivně ovlivňují jejich mechanické vlastnosti. Historické recepty se však až dodnes nedochovaly, protože se v rodinách mistrů stavitelů předávaly pouze ústně z otce na syna. Dnes se stavební průmysl i restaurátoři zajímají o tyto zapomenuté starodávné recepty, a chemici proto bojují s mnoha náročnými překážkami při jejich odhalování. V současné době můžeme použít techniky hmotnostní spektrometrie (MALDI-TOF a LC-MS/MS) i pro identifikaci neočekávaných bílkovinových materiálů obsažených v historických maltách. Pro odhad celkového množství přidávaných proteinových aditiv můžeme použít analytické metody včetně zmiňované hmotnostní spektrometrie a také různé imunochemické techniky. Neměnnost počtu peptidů ve vzorcích modelových malt s přídavky proteinových aditiv, které byly odebrány od prvního dne do čtvrtého roku po přípravě malty, byla potvrzena metodou LC-MS/MS a relativní kvantifikační metodou TOP3. Analýzou hlavních komponent, která byla aplikována na jiný typ vzorku (ale měla analogii s maltovými vzorky), bylo prokázáno, že je možné rozlišit různé časy stárnutí. Což by, alespoň teoreticky, mohlo být v určitých případech použito jako další způsob datování historických objektů.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    60401 - Arts, Art history

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Fórum pro konzervátory-restaurátory

  • ISSN

    1805-0050

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    9

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    94-99

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database