Use of metabolic engineering for higher production of biobutanol at Clostridium bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897300" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897300 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Genové modifikace bakterií rodu Clostridium vedoucí ke zvýšení produkce biobutanolu
Original language description
Butanol je čtyřuhlíkatý alkohol, využitelný například jako rozpouštědlo, základní surovina pro výrobu chemikálií a bioplastů či jako příměs do pohonných hmot. Prakticky veškerý butanol je v současnosti připravován chemickou cestou z ropy. Možnou alternativou je fermentační výroba biobutanolu. Ten je produkován během aceton-butanol-ethanolového (ABE) kvašení, které je typickou vlastností některých bakterií rodu Clostridium. Největším problémem fermentační výroby je vysoká toxicita butanolu pro bakteriální buňky, se kterou souvisí nízká dosažitelná konečná koncentrace biobutanolu v produkčním médiu, a tudíž i vysoká ekonomická náročnost celého procesu. V současnosti jsou již poměrně rozsáhle popsány možnosti genových úprav bakterií rodu Clostridium. Cílené manipulace producentů biobutanolu by mohli vést v budoucnu ke zvýšení odolnosti bakteriálních buněk vůči organickým rozpouštědlům a ke zvýšení celkové výtěžnosti. Další zkoumanou možností je také přenos genů pro enzymy ABE fermentace d
Czech name
Genové modifikace bakterií rodu Clostridium vedoucí ke zvýšení produkce biobutanolu
Czech description
Butanol je čtyřuhlíkatý alkohol, využitelný například jako rozpouštědlo, základní surovina pro výrobu chemikálií a bioplastů či jako příměs do pohonných hmot. Prakticky veškerý butanol je v současnosti připravován chemickou cestou z ropy. Možnou alternativou je fermentační výroba biobutanolu. Ten je produkován během aceton-butanol-ethanolového (ABE) kvašení, které je typickou vlastností některých bakterií rodu Clostridium. Největším problémem fermentační výroby je vysoká toxicita butanolu pro bakteriální buňky, se kterou souvisí nízká dosažitelná konečná koncentrace biobutanolu v produkčním médiu, a tudíž i vysoká ekonomická náročnost celého procesu. V současnosti jsou již poměrně rozsáhle popsány možnosti genových úprav bakterií rodu Clostridium. Cílené manipulace producentů biobutanolu by mohli vést v budoucnu ke zvýšení odolnosti bakteriálních buněk vůči organickým rozpouštědlům a ke zvýšení celkové výtěžnosti. Další zkoumanou možností je také přenos genů pro enzymy ABE fermentace d
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů a plných textů příspěvků konference Kvasná chemie a bioinženýrství 2014
ISBN
978-80-7080-884-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
14-20
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Apr 3, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—