Use of genetic engineering for improvement of the fermentative production of butanol
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899839" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899839 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití genového inženýrství pro zlepšení procesu fermentační výroby butanolu
Original language description
ABE fermentace v současném stavu poznání rozhodně nemůže konkurovat výrobě butanolu z ropy a nelze zatím uvažovat o jeho plošné výrobě, ať už jako alternativního paliva či jako základní chemikálie. Jelikož se však ropa řadí mezi fosilní paliva, spolu s její neustále se zvyšující spotřebou a ztenčováním světových zásob ropy lze očekávat neustálé zvyšování její ceny. Na druhou stranu lze očekávat další progres v metodách metabolického a genového inženýrství, které může vést k vytvoření nových, lepších kmenů pro ABE fermentaci. Rozvoj genových modifikací bakterií druhu Clostridium zaznamenal v posledních patnácti letech velmi rychlý vývoj a bylo vyvinuto mnoho metodik pro jejich provedení. Nové metody také umožnily zásadně urychlit a usnadnit základní výzkum v této oblasti. S pokračujícím výzkumem se bohužel ukazuje, že problematika produkce butanolu a buněčné odolnosti k němu není vůbec snadná a není možné ji vyřešit jednoduchými genetickými zásahy (na úrovni jednoho či několika genů), j
Czech name
Využití genového inženýrství pro zlepšení procesu fermentační výroby butanolu
Czech description
ABE fermentace v současném stavu poznání rozhodně nemůže konkurovat výrobě butanolu z ropy a nelze zatím uvažovat o jeho plošné výrobě, ať už jako alternativního paliva či jako základní chemikálie. Jelikož se však ropa řadí mezi fosilní paliva, spolu s její neustále se zvyšující spotřebou a ztenčováním světových zásob ropy lze očekávat neustálé zvyšování její ceny. Na druhou stranu lze očekávat další progres v metodách metabolického a genového inženýrství, které může vést k vytvoření nových, lepších kmenů pro ABE fermentaci. Rozvoj genových modifikací bakterií druhu Clostridium zaznamenal v posledních patnácti letech velmi rychlý vývoj a bylo vyvinuto mnoho metodik pro jejich provedení. Nové metody také umožnily zásadně urychlit a usnadnit základní výzkum v této oblasti. S pokračujícím výzkumem se bohužel ukazuje, že problematika produkce butanolu a buněčné odolnosti k němu není vůbec snadná a není možné ji vyřešit jednoduchými genetickými zásahy (na úrovni jednoho či několika genů), j
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
109
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
830-835
UT code for WoS article
000368261500002
EID of the result in the Scopus database
—