Viability and metabolic activity of non-encapsulated and encapsulated bifidobacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897562" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897562 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Životaschopnost a metabolická aktivita volných a enkapsulovaných bifidobakterií.
Original language description
V práci byl sledován vliv emulzní enkapsulace kmene Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 do mléčné bílkovinné matrice na jeho růst, metabolickou aktivitu, stabilitu v podmínkách simulující trávicí trakt a na stabilitu při aplikaci do laboratorně vyrobeného sýra skladovaného v solném nálevu. Enkapsulace snížila metabolickou aktivitu buněk, molární poměr vzniklých kyselin byl posunut ve prospěch kyseliny mléčné. Enkapsulace významně zvýšila životaschopnost buněk v simulovaných podmínkách trávicíhotraktu (o 5 řádů v1 ml v porovnání s buňkami neenkapsulovanými), ale neměla vliv na stabilitu v sýru skladovaném v 16 % hm. roztoku NaCl s přídavkem syrovátky.
Czech name
Životaschopnost a metabolická aktivita volných a enkapsulovaných bifidobakterií.
Czech description
V práci byl sledován vliv emulzní enkapsulace kmene Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 do mléčné bílkovinné matrice na jeho růst, metabolickou aktivitu, stabilitu v podmínkách simulující trávicí trakt a na stabilitu při aplikaci do laboratorně vyrobeného sýra skladovaného v solném nálevu. Enkapsulace snížila metabolickou aktivitu buněk, molární poměr vzniklých kyselin byl posunut ve prospěch kyseliny mléčné. Enkapsulace významně zvýšila životaschopnost buněk v simulovaných podmínkách trávicíhotraktu (o 5 řádů v1 ml v porovnání s buňkami neenkapsulovanými), ale neměla vliv na stabilitu v sýru skladovaném v 16 % hm. roztoku NaCl s přídavkem syrovátky.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
146
Issue of the periodical within the volume
říjen
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
17-20
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—