Bile salt hydrolase activity of lactobacilli isolated from dirrefent sources
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897565" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897565 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů
Original language description
Hydrolasa žlučových solí (BSH) známá také jako choloylglycin hydrolasa (EC 3.5.1.24) je enzym, který hydrolyzuje konjugované žlučové kyseliny za vzniku glycinu nebo taurinu a steroidního jádra. Tato hydrolýza je jedním z nepřímých mechanismů snižování obsahu cholesterolu v krevním séru. Kmeny laktobacilů byly izolované z různých zdrojů (15 kmenů z gastrointestinálního traktu plně kojených dětí, 4 kmeny z kravského mleziva, 12 kmenů ze sýrů vyrobených ze syrového kravského mléka a 7 kmenů ze syrového kravského mléka). Identifikace rodu Lactobacillus byla prováděna pomocí genotypických a fenotypických metod. Všechny kmeny včetně dvou komerčních probiotických kmenů a 5 sbírkových kmenů byly následně testovány na jejich BSH aktivitu dvěma metodami - Tenkovrstvou chromatografií (TLC) a plotnovou metodou. Ze všech kmenů laktobacilů bylo nalezeno 11 BSH pozitivních kmenů. Všech 11 BSH aktivních kmenů bylo zjištěno pomocí TLC metody a pouze 5 z nich plotnovou metodou. Většina BSH pozitivních k
Czech name
BSH aktivita laktobacilů izolovaných z různých zdrojů
Czech description
Hydrolasa žlučových solí (BSH) známá také jako choloylglycin hydrolasa (EC 3.5.1.24) je enzym, který hydrolyzuje konjugované žlučové kyseliny za vzniku glycinu nebo taurinu a steroidního jádra. Tato hydrolýza je jedním z nepřímých mechanismů snižování obsahu cholesterolu v krevním séru. Kmeny laktobacilů byly izolované z různých zdrojů (15 kmenů z gastrointestinálního traktu plně kojených dětí, 4 kmeny z kravského mleziva, 12 kmenů ze sýrů vyrobených ze syrového kravského mléka a 7 kmenů ze syrového kravského mléka). Identifikace rodu Lactobacillus byla prováděna pomocí genotypických a fenotypických metod. Všechny kmeny včetně dvou komerčních probiotických kmenů a 5 sbírkových kmenů byly následně testovány na jejich BSH aktivitu dvěma metodami - Tenkovrstvou chromatografií (TLC) a plotnovou metodou. Ze všech kmenů laktobacilů bylo nalezeno 11 BSH pozitivních kmenů. Všech 11 BSH aktivních kmenů bylo zjištěno pomocí TLC metody a pouze 5 z nich plotnovou metodou. Většina BSH pozitivních k
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
161-166
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 23, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—