Occurrence of pesticide residues and mycotoxins in products from organic farming
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898082" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898082 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství
Original language description
Během posledních let došlo k výraznému posunu nároků spotřebitelů na původ a kvalitu zemědělských produktů. Velká pozornost je věnována bioproduktům, které jsou pěstovány v souladu se zásadami ekologického zemědělství. Mezi tyto zásady patří používání hnojiv a pesticidních přípravků na přírodní bázi. S tím souvisí nižší výnosy a větší náročnost pěstování, což se následně odráží na vyšších cenách bioproduktů ve srovnání s produkty integrovaného zemědělství. V souvislosti s touto skutečností hrozí vyšší potenciální riziko falšování, které může souviset s aplikací i nepovolených přípravků. Rezidua některých pesticidů používaných v integrovaném zemědělství můžou představovat jedno z významných zdravotních rizik. Dalším významným faktorem ovlivňujícím zdravotní nezávadnost potravin je výskyt mikroskopických vláknitých hub a jejich toxických sekundárních metabolitů - mykotoxinů, jelikož potenciální výskyt těchto přírodních kontaminantů v bioproduktech je vyšší, ovšem zatím tato domněnka neby
Czech name
Výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktech ekologického zemědělství
Czech description
Během posledních let došlo k výraznému posunu nároků spotřebitelů na původ a kvalitu zemědělských produktů. Velká pozornost je věnována bioproduktům, které jsou pěstovány v souladu se zásadami ekologického zemědělství. Mezi tyto zásady patří používání hnojiv a pesticidních přípravků na přírodní bázi. S tím souvisí nižší výnosy a větší náročnost pěstování, což se následně odráží na vyšších cenách bioproduktů ve srovnání s produkty integrovaného zemědělství. V souvislosti s touto skutečností hrozí vyšší potenciální riziko falšování, které může souviset s aplikací i nepovolených přípravků. Rezidua některých pesticidů používaných v integrovaném zemědělství můžou představovat jedno z významných zdravotních rizik. Dalším významným faktorem ovlivňujícím zdravotní nezávadnost potravin je výskyt mikroskopických vláknitých hub a jejich toxických sekundárních metabolitů - mykotoxinů, jelikož potenciální výskyt těchto přírodních kontaminantů v bioproduktech je vyšší, ovšem zatím tato domněnka neby
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Safety of cereals bioproducts in light of occurence of Alternaria and Fusarium mycotoxins.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-09-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
38-42
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 26, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—