All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

A new strategy for evaluating the quality and authenticity of food of animal origin

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898276" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898276 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2014.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2014.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravin živočišného původu

  • Original language description

    Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšovánípotravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický nebo druhový původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Jako velmi perspektivní se v této oblasti analýzy potravin jeví aplikace metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity a původu potravin využívá charakteristického profilu ("fingerprintu"), jehož cílem je globální analýza nízkomolekulárních sloučenin (obvykle do 1500 Da). V této studii byl využit inovativní postup s využitím iontového zdroje pro přímou analýzu v reálném čase DART (Direct Analysis in Real Time), ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem s analyzátorem typu orbitrap,

  • Czech name

    Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravin živočišného původu

  • Czech description

    Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšovánípotravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický nebo druhový původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Jako velmi perspektivní se v této oblasti analýzy potravin jeví aplikace metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity a původu potravin využívá charakteristického profilu ("fingerprintu"), jehož cílem je globální analýza nízkomolekulárních sloučenin (obvykle do 1500 Da). V této studii byl využit inovativní postup s využitím iontového zdroje pro přímou analýzu v reálném čase DART (Direct Analysis in Real Time), ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem s analyzátorem typu orbitrap,

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Novel strategy for the assessment of the quality and authenticity of food commodities of animal origin in the chain from the farm to the consumer</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-86909-09-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    64-69

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 26, 2014

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article