A new strategy for evaluating the quality and authenticity of food of animal origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898276" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898276 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2014.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2014.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravin živočišného původu
Original language description
Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšovánípotravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický nebo druhový původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Jako velmi perspektivní se v této oblasti analýzy potravin jeví aplikace metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity a původu potravin využívá charakteristického profilu ("fingerprintu"), jehož cílem je globální analýza nízkomolekulárních sloučenin (obvykle do 1500 Da). V této studii byl využit inovativní postup s využitím iontového zdroje pro přímou analýzu v reálném čase DART (Direct Analysis in Real Time), ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem s analyzátorem typu orbitrap,
Czech name
Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravin živočišného původu
Czech description
Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšovánípotravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický nebo druhový původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Jako velmi perspektivní se v této oblasti analýzy potravin jeví aplikace metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity a původu potravin využívá charakteristického profilu ("fingerprintu"), jehož cílem je globální analýza nízkomolekulárních sloučenin (obvykle do 1500 Da). V této studii byl využit inovativní postup s využitím iontového zdroje pro přímou analýzu v reálném čase DART (Direct Analysis in Real Time), ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem s analyzátorem typu orbitrap,
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Novel strategy for the assessment of the quality and authenticity of food commodities of animal origin in the chain from the farm to the consumer</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-09-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
64-69
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 26, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—