All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Can Metabolomic Profiling Be Used for Authenticity of Genetically Modified Soya?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00002982" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00002982 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/14:43898270

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Lze využít metabolomické profilování pro autenticitu geneticky modifikované sóji?

  • Original language description

    Pro autentikaci GM nebo konvenční potraviny je možno využít i tzv. metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity potravin využívá charakteristické- ho profilu (?fingerprintu?) nízkomolekulárních složek dané komodity.V případě rozlišení GM se dá předpokládat, že určitá genetická modifikace má vliv na změnu metabolomu dané plodiny. Analýza metabolomu, resp. získání výše uvedeného charakteristického profilu však představuje nesnadný úkol, kterého lze úspěšně dosáhnout pouze za pomoci moderních analytických technik. Jako jedna z nejvhodnějších technik pro tyto účely se jeví použití ionizační techniky přímé analýzy v reálném čase ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (DART-MS, Direct Analysis in Real Time-Mass Spectrometry). Tato technika se již osvědčila jako velmi vhodný a účinný nástroj pro hodnocení autenticity a detekci falšování v několika předchozích studiích zabývajících se např. hodnocením kvality olivových olejů, odlišením různých druhů živočišných tuk

  • Czech name

    Lze využít metabolomické profilování pro autenticitu geneticky modifikované sóji?

  • Czech description

    Pro autentikaci GM nebo konvenční potraviny je možno využít i tzv. metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity potravin využívá charakteristické- ho profilu (?fingerprintu?) nízkomolekulárních složek dané komodity.V případě rozlišení GM se dá předpokládat, že určitá genetická modifikace má vliv na změnu metabolomu dané plodiny. Analýza metabolomu, resp. získání výše uvedeného charakteristického profilu však představuje nesnadný úkol, kterého lze úspěšně dosáhnout pouze za pomoci moderních analytických technik. Jako jedna z nejvhodnějších technik pro tyto účely se jeví použití ionizační techniky přímé analýzy v reálném čase ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (DART-MS, Direct Analysis in Real Time-Mass Spectrometry). Tato technika se již osvědčila jako velmi vhodný a účinný nástroj pro hodnocení autenticity a detekci falšování v několika předchozích studiích zabývajících se např. hodnocením kvality olivových olejů, odlišením různých druhů živočišných tuk

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI101B267" target="_blank" >QI101B267: Development and application of effective procedures for control food production quality and their safety for consumer</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    108

  • Issue of the periodical within the volume

    9

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    875-881

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database