Can Metabolomic Profiling Be Used for Authenticity of Genetically Modified Soya?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00002982" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00002982 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/14:43898270
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lze využít metabolomické profilování pro autenticitu geneticky modifikované sóji?
Original language description
Pro autentikaci GM nebo konvenční potraviny je možno využít i tzv. metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity potravin využívá charakteristické- ho profilu (?fingerprintu?) nízkomolekulárních složek dané komodity.V případě rozlišení GM se dá předpokládat, že určitá genetická modifikace má vliv na změnu metabolomu dané plodiny. Analýza metabolomu, resp. získání výše uvedeného charakteristického profilu však představuje nesnadný úkol, kterého lze úspěšně dosáhnout pouze za pomoci moderních analytických technik. Jako jedna z nejvhodnějších technik pro tyto účely se jeví použití ionizační techniky přímé analýzy v reálném čase ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (DART-MS, Direct Analysis in Real Time-Mass Spectrometry). Tato technika se již osvědčila jako velmi vhodný a účinný nástroj pro hodnocení autenticity a detekci falšování v několika předchozích studiích zabývajících se např. hodnocením kvality olivových olejů, odlišením různých druhů živočišných tuk
Czech name
Lze využít metabolomické profilování pro autenticitu geneticky modifikované sóji?
Czech description
Pro autentikaci GM nebo konvenční potraviny je možno využít i tzv. metabolomického přístupu, kdy se k hodnocení autenticity potravin využívá charakteristické- ho profilu (?fingerprintu?) nízkomolekulárních složek dané komodity.V případě rozlišení GM se dá předpokládat, že určitá genetická modifikace má vliv na změnu metabolomu dané plodiny. Analýza metabolomu, resp. získání výše uvedeného charakteristického profilu však představuje nesnadný úkol, kterého lze úspěšně dosáhnout pouze za pomoci moderních analytických technik. Jako jedna z nejvhodnějších technik pro tyto účely se jeví použití ionizační techniky přímé analýzy v reálném čase ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (DART-MS, Direct Analysis in Real Time-Mass Spectrometry). Tato technika se již osvědčila jako velmi vhodný a účinný nástroj pro hodnocení autenticity a detekci falšování v několika předchozích studiích zabývajících se např. hodnocením kvality olivových olejů, odlišením různých druhů živočišných tuk
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI101B267" target="_blank" >QI101B267: Development and application of effective procedures for control food production quality and their safety for consumer</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
108
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
875-881
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—