Determination of the immunoglobulins in bovine and goat colostrum.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898462" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898462 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení obsahu imunoglobulinů v kravském a kozím mlezivu.
Original language description
Mlezivo je první potravou mláďat savců produkovanou několik málo dní po porodu a jako takové má mimořádný vliv na další rozvoj jedince. Jde o tekutinu s vysokou nutriční hodnotou a především výrazným vlivem na modulaci imunitního systému a obranyschopnost mláděte. K nejdůležitějším látkám, které v kolostru nalezneme, patří bílkoviny, tuk, laktosa, vitaminy, minerály, růstové a antimikrobiální faktory. Obsah bílkovin v mlezivu je navýšen především vyšší koncentrací imunoglobulinů, které mají hlavní vlivna rozvoj imunity organismu a které jsou hlavním ukazatelem jakosti při komerčním využití mleziva např. ve formě doplňků stravy. V kravském mlezivu nejvíce zastoupen IgG. Hladina koncentrace imunoglobulinů s postupem laktace výrazně klesá, mezi prvním adruhým nádojem je pokles až 50%. Stanovení imunoglobulinů lze provést různými metodami. Velký potenciál pro stanovení imunoglobulinů má radiální imunodifuze, která představuje jednoduchou metodu založenou na interakci imunoglobulinu s váz
Czech name
Stanovení obsahu imunoglobulinů v kravském a kozím mlezivu.
Czech description
Mlezivo je první potravou mláďat savců produkovanou několik málo dní po porodu a jako takové má mimořádný vliv na další rozvoj jedince. Jde o tekutinu s vysokou nutriční hodnotou a především výrazným vlivem na modulaci imunitního systému a obranyschopnost mláděte. K nejdůležitějším látkám, které v kolostru nalezneme, patří bílkoviny, tuk, laktosa, vitaminy, minerály, růstové a antimikrobiální faktory. Obsah bílkovin v mlezivu je navýšen především vyšší koncentrací imunoglobulinů, které mají hlavní vlivna rozvoj imunity organismu a které jsou hlavním ukazatelem jakosti při komerčním využití mleziva např. ve formě doplňků stravy. V kravském mlezivu nejvíce zastoupen IgG. Hladina koncentrace imunoglobulinů s postupem laktace výrazně klesá, mezi prvním adruhým nádojem je pokles až 50%. Stanovení imunoglobulinů lze provést různými metodami. Velký potenciál pro stanovení imunoglobulinů má radiální imunodifuze, která představuje jednoduchou metodu založenou na interakci imunoglobulinu s váz
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Colostrum as a source of new primary products in food and food supplements characterized by improved dietary properties and high content of natural biologically active substances.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
37-42
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 23, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—