The quality of table mustard on the Czech market
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899832" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899832 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita stolních hořčic na českém trhu
Original language description
Při výrobě stolních hořčic se používají tři základní druhy hořčičných semen (bílá, černá a sareptská). Charakteristickou složkou hořčičných semen jsou glukosinoláty. Ve světě existuje velké množství druhů hořčic, které se mezi sebou liší chutí od jemné až po velice ostrou, ale také konzistencí, barvou a použitou technologií. V České republice je neoblíbenější plnotučná hořčice, která je vyrobena ze semen hořčice bílé. Mezi další oblíbené druhy u nás patří kremžská hořčice, která se vyrábí ze směsi semen hořčice černé a bílé. Příspěvek se zabývá metodami prokazováním kvality stolních hořčic, hodnoceno bylo 24 vzorků stolních hořčic dostupných v naší tržní síti. U vzorků stolních hořčic byla provedena senzorická analýza, kde se sledovaly základní parametry, jako jsou celková chutnost (ostrost), barva, konzistence a vztah k celkovému hodnocení příjemnosti stolní hořčice. Na základě senzorické analýzy byly prokázány významné rozdíly pouze u vzorků plnotučných hořčic. Stolní hořčice byly dále posouzeny rychlým screeningem pomocí techniky DART-TOF -MS (přímá analýza v reálném čase) a získané fingerprinty byly statisticky zpracovány analýzou hlavních komponent. Statistická analýza hmotnostních spekter ukázala, že lze mezi sebou rozlišit jednotlivé stolní hořčice a semena hořčic.
Czech name
Kvalita stolních hořčic na českém trhu
Czech description
Při výrobě stolních hořčic se používají tři základní druhy hořčičných semen (bílá, černá a sareptská). Charakteristickou složkou hořčičných semen jsou glukosinoláty. Ve světě existuje velké množství druhů hořčic, které se mezi sebou liší chutí od jemné až po velice ostrou, ale také konzistencí, barvou a použitou technologií. V České republice je neoblíbenější plnotučná hořčice, která je vyrobena ze semen hořčice bílé. Mezi další oblíbené druhy u nás patří kremžská hořčice, která se vyrábí ze směsi semen hořčice černé a bílé. Příspěvek se zabývá metodami prokazováním kvality stolních hořčic, hodnoceno bylo 24 vzorků stolních hořčic dostupných v naší tržní síti. U vzorků stolních hořčic byla provedena senzorická analýza, kde se sledovaly základní parametry, jako jsou celková chutnost (ostrost), barva, konzistence a vztah k celkovému hodnocení příjemnosti stolní hořčice. Na základě senzorické analýzy byly prokázány významné rozdíly pouze u vzorků plnotučných hořčic. Stolní hořčice byly dále posouzeny rychlým screeningem pomocí techniky DART-TOF -MS (přímá analýza v reálném čase) a získané fingerprinty byly statisticky zpracovány analýzou hlavních komponent. Statistická analýza hmotnostních spekter ukázala, že lze mezi sebou rozlišit jednotlivé stolní hořčice a semena hořčic.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
Leden
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
2-6
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—