DURABILITY PREDICTION OF PERISHABLE FOODS: COLD EMULSIFIED SAUCES
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899922" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899922 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Predikce trvanlivosti neúdržných potravin: studené emulgované omáčky
Original language description
Pro predikci trvanlivosti nových nebo významně inovovaných výrobků s očekávanou dobou trvanlivosti delší než 6 měsíců byly použity tzv. zrychlené skladovací testy. V případě studených emulgovaných omáček se osvědčilo pro stanovení doby trvanlivosti sledovat vedle smyslových vlastností i primární a sekundární oxidační produkty tuků a úroveň mikrobiální kontaminace, přičemž určujícím parametrem je kinetika žluknutí tuků. Jako mezní hodnota byla v případě studených emulgovaných omáček použita hodnota praktické trvanlivosti (PSL - practical storage life), což je doba skladování, za kterou se projeví statisticky významné odchylky v senzorických vlastnostech od původního produktu (na hladině významnosti P<0,01). Z provedených sledování je zřejmé, že oxidačnízměny u analyzovaných vzorků probíhají v závislosti na teplotě a jsou značně individuální, související se složením vzorku. Analyzované studené emulgované omáčky mají výrobcem doporučenou teplotu skladování 0-15 (25) oC, z našich výsledků
Czech name
Predikce trvanlivosti neúdržných potravin: studené emulgované omáčky
Czech description
Pro predikci trvanlivosti nových nebo významně inovovaných výrobků s očekávanou dobou trvanlivosti delší než 6 měsíců byly použity tzv. zrychlené skladovací testy. V případě studených emulgovaných omáček se osvědčilo pro stanovení doby trvanlivosti sledovat vedle smyslových vlastností i primární a sekundární oxidační produkty tuků a úroveň mikrobiální kontaminace, přičemž určujícím parametrem je kinetika žluknutí tuků. Jako mezní hodnota byla v případě studených emulgovaných omáček použita hodnota praktické trvanlivosti (PSL - practical storage life), což je doba skladování, za kterou se projeví statisticky významné odchylky v senzorických vlastnostech od původního produktu (na hladině významnosti P<0,01). Z provedených sledování je zřejmé, že oxidačnízměny u analyzovaných vzorků probíhají v závislosti na teplotě a jsou značně individuální, související se složením vzorku. Analyzované studené emulgované omáčky mají výrobcem doporučenou teplotu skladování 0-15 (25) oC, z našich výsledků
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-937-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
175-179
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Event date
May 25, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—