All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

DURABILITY PREDICTION OF PERISHABLE FOODS: COLD EMULSIFIED SAUCES

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899922" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899922 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Predikce trvanlivosti neúdržných potravin: studené emulgované omáčky

  • Original language description

    Pro predikci trvanlivosti nových nebo významně inovovaných výrobků s očekávanou dobou trvanlivosti delší než 6 měsíců byly použity tzv. zrychlené skladovací testy. V případě studených emulgovaných omáček se osvědčilo pro stanovení doby trvanlivosti sledovat vedle smyslových vlastností i primární a sekundární oxidační produkty tuků a úroveň mikrobiální kontaminace, přičemž určujícím parametrem je kinetika žluknutí tuků. Jako mezní hodnota byla v případě studených emulgovaných omáček použita hodnota praktické trvanlivosti (PSL - practical storage life), což je doba skladování, za kterou se projeví statisticky významné odchylky v senzorických vlastnostech od původního produktu (na hladině významnosti P<0,01). Z provedených sledování je zřejmé, že oxidačnízměny u analyzovaných vzorků probíhají v závislosti na teplotě a jsou značně individuální, související se složením vzorku. Analyzované studené emulgované omáčky mají výrobcem doporučenou teplotu skladování 0-15 (25) oC, z našich výsledků

  • Czech name

    Predikce trvanlivosti neúdržných potravin: studené emulgované omáčky

  • Czech description

    Pro predikci trvanlivosti nových nebo významně inovovaných výrobků s očekávanou dobou trvanlivosti delší než 6 měsíců byly použity tzv. zrychlené skladovací testy. V případě studených emulgovaných omáček se osvědčilo pro stanovení doby trvanlivosti sledovat vedle smyslových vlastností i primární a sekundární oxidační produkty tuků a úroveň mikrobiální kontaminace, přičemž určujícím parametrem je kinetika žluknutí tuků. Jako mezní hodnota byla v případě studených emulgovaných omáček použita hodnota praktické trvanlivosti (PSL - practical storage life), což je doba skladování, za kterou se projeví statisticky významné odchylky v senzorických vlastnostech od původního produktu (na hladině významnosti P<0,01). Z provedených sledování je zřejmé, že oxidačnízměny u analyzovaných vzorků probíhají v závislosti na teplotě a jsou značně individuální, související se složením vzorku. Analyzované studené emulgované omáčky mají výrobcem doporučenou teplotu skladování 0-15 (25) oC, z našich výsledků

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-937-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    175-179

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Event date

    May 25, 2015

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article