Proving of adulteration of fresh meat by thawed meat, based on the enzymatic methods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899937" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899937 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Průkaz falšování čerstvého masa zmrazeným na základě enzymových metod
Original language description
Zmražením masa vznikají krystalky ledu, jež poškozují buněčné membrány a buněčné organely, v důsledku čehož se uvolňují mitochondriální enzymy do sarkoplasmatu. Přítomnost těchto enzymů v sarkoplasmatu masa tak může indikovat předcházející zmražení. Na základě dřívějších experimentů byly navrženy skladovací pokusy pro běžné druhy mas (kuřecí, vepřové a hovězí maso a lososa). Ze získaných dat je zřejmé, že pro rozlišení chlazeného a rozmraženého masa je vhodnější stanovení aktivity citrátsyntázy. Stanovení aktivity akonitázy nepřineslo jednoznačné výsledky.
Czech name
Průkaz falšování čerstvého masa zmrazeným na základě enzymových metod
Czech description
Zmražením masa vznikají krystalky ledu, jež poškozují buněčné membrány a buněčné organely, v důsledku čehož se uvolňují mitochondriální enzymy do sarkoplasmatu. Přítomnost těchto enzymů v sarkoplasmatu masa tak může indikovat předcházející zmražení. Na základě dřívějších experimentů byly navrženy skladovací pokusy pro běžné druhy mas (kuřecí, vepřové a hovězí maso a lososa). Ze získaných dat je zřejmé, že pro rozlišení chlazeného a rozmraženého masa je vhodnější stanovení aktivity citrátsyntázy. Stanovení aktivity akonitázy nepřineslo jednoznačné výsledky.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník príspevkov, Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca
ISBN
978-80-89738-06-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
240-244
Publisher name
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Place of publication
Bratislava
Event location
Nitra
Event date
Nov 12, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—