Dried gluten-free chips
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900238" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900238 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCKQA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCKQA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sušené bezlepkové lupínky
Original language description
Předmětem funkčního vzorku je využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů) jako základní složky sušených bezlepkových lupínků určených k přímé spotřebě, do cereálních směsí nebo přídavek do jogurtů a tvarohů. Základní složkou těchto sušených bezlepkových lupínků je jablečný odpad ve formě vedlejšího produktu zpracování ovoce. Jako nosič byla použita kukuřičná mouka, která je přirozeně bezlepková. Jakékoli obohacení bezlepkového výrobku je vždy pozitivním vlivem/faktorem. Přídavek vedlejších produktů z jablek do směsi pro výrobu sušených lupínků mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností vtomto typu výrobků. Sušením i vedlejších produktů na bázi jablek si zachovávají svou původní chuť (po jablkách) a výživové látky. Dále pak využití vysokého potenciálu vedlejších produktů z jablek (jablečný odpad).
Czech name
Sušené bezlepkové lupínky
Czech description
Předmětem funkčního vzorku je využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů) jako základní složky sušených bezlepkových lupínků určených k přímé spotřebě, do cereálních směsí nebo přídavek do jogurtů a tvarohů. Základní složkou těchto sušených bezlepkových lupínků je jablečný odpad ve formě vedlejšího produktu zpracování ovoce. Jako nosič byla použita kukuřičná mouka, která je přirozeně bezlepková. Jakékoli obohacení bezlepkového výrobku je vždy pozitivním vlivem/faktorem. Přídavek vedlejších produktů z jablek do směsi pro výrobu sušených lupínků mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností vtomto typu výrobků. Sušením i vedlejších produktů na bázi jablek si zachovávají svou původní chuť (po jablkách) a výživové látky. Dále pak využití vysokého potenciálu vedlejších produktů z jablek (jablečný odpad).
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Development of a new food products based on byproducts of food processing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
5/2015
Numerical identification
—
Technical parameters
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Economical parameters
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Application category by cost
—
Owner IČO
60461373
Owner name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—