All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of herbal teas quality by DART/TOF-MS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900513" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900513 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití techniky DART/TOF - MS pro hodnocení kvality a autenticity bylinných čajů

  • Original language description

    Nejrozšířenější použití bylin je v podobě bylinných čajů, které patří k tradičním nápojům po celém světě. Bylinné čaje obsahují rozmanité skupiny látek, jako jsou fenolové a terpenické sloučeniny, alkaloidy, glykosidy, silice, apod. Kvalita bylinných čajů je daná přítomností fenolových a terpenických sloučenin, které jsou součástí silic, přičemž tyto látky působí pozitivně na lidský organismus. Pro kvalitu bylinných čajů je důležitá zdravotní nezávadnost, která souvisí s podmínkami pěstování, zpracováním a skladováním. Bylinné čaje mohou být falšovány několika způsoby, např.: chybné označení botanického druhu byliny, potenciální záměna bylin mezi sebou apod. Cílem této práce bylo ověřit vhodnost techniky DART/TOF-MS pro posouzení autentičnosti bylinných čajů a srovnání obsahu účinných látek v nich obsažených. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci podmínek stanovení, jako je optimální ionizační teplota, volba pozitivního/negativního módu a vhodného extrakčního činidla. Technik

  • Czech name

    Využití techniky DART/TOF - MS pro hodnocení kvality a autenticity bylinných čajů

  • Czech description

    Nejrozšířenější použití bylin je v podobě bylinných čajů, které patří k tradičním nápojům po celém světě. Bylinné čaje obsahují rozmanité skupiny látek, jako jsou fenolové a terpenické sloučeniny, alkaloidy, glykosidy, silice, apod. Kvalita bylinných čajů je daná přítomností fenolových a terpenických sloučenin, které jsou součástí silic, přičemž tyto látky působí pozitivně na lidský organismus. Pro kvalitu bylinných čajů je důležitá zdravotní nezávadnost, která souvisí s podmínkami pěstování, zpracováním a skladováním. Bylinné čaje mohou být falšovány několika způsoby, např.: chybné označení botanického druhu byliny, potenciální záměna bylin mezi sebou apod. Cílem této práce bylo ověřit vhodnost techniky DART/TOF-MS pro posouzení autentičnosti bylinných čajů a srovnání obsahu účinných látek v nich obsažených. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci podmínek stanovení, jako je optimální ionizační teplota, volba pozitivního/negativního módu a vhodného extrakčního činidla. Technik

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-937-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    135 - 138

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Event date

    May 25, 2015

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article