All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of the quality of herbal teas by DART/TOF-MS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902586" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902586 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení kvality a autenticity jednodruhových bylinných čajů

  • Original language description

    Pro kvalitu bylinných čajů je velmi důležitá jejich zdravotní nezávadnost, obsah a zastoupení účinných látek apod. Kvalita bylinných čajů souvisí s podmínkami pěstování, zpracování a skladování. Obsah a zastoupení účinných látek v jednodruhových bylinných čajích je velmi variabilní v závislosti na druhu byliny, geografickém původu a způsobu zpracování. Pomocí techniky DART/TOF-MS byl proveden rychlý screening jednodruhových bylinných čajů. Metoda stanovení byla optimalizována (měřící mód, ionizační teplota apod.) a posouzena byla volba vhodného extrakčního činidla. Získány byly charakteristické metabolomické profily jednodruhových bylinných čajů (heřmánek pravý, fenykl obecný, máta peprná, mateřídouška obecná, šalvěj lékařská a třezalka tečkovaná aj.) ve kterých byly identifikovány alkaloidy, glykosidy, fenolové a terpenické sloučeniny, které jsou součástí silic. Mezi nejvýznamnější identifikované sloučeniny patří chamazulen, anethol, menthol, thymol, tujon, hypericin aj. Hmotnostní spektra jednodruhových bylinných čajů byla dále zpracována vícerozměrnými statistickými metodami, jako je shluková analýza, lineární diskriminační analýza a analýza hlavních komponent, přičemž bylo zjištěno, že jednodruhové bylinné čaje se shlukují podle své taxonomické příbuznosti. Výsledky ukazují, že použitá metoda s využitím techniky DART/TOF-MS je vhodná, jak pro identifikaci charakteristických sloučenin obsažených v jednodruhových bylinných čajích tak, i pro posuzování autenticity jednotlivých bylin.

  • Czech name

    Hodnocení kvality a autenticity jednodruhových bylinných čajů

  • Czech description

    Pro kvalitu bylinných čajů je velmi důležitá jejich zdravotní nezávadnost, obsah a zastoupení účinných látek apod. Kvalita bylinných čajů souvisí s podmínkami pěstování, zpracování a skladování. Obsah a zastoupení účinných látek v jednodruhových bylinných čajích je velmi variabilní v závislosti na druhu byliny, geografickém původu a způsobu zpracování. Pomocí techniky DART/TOF-MS byl proveden rychlý screening jednodruhových bylinných čajů. Metoda stanovení byla optimalizována (měřící mód, ionizační teplota apod.) a posouzena byla volba vhodného extrakčního činidla. Získány byly charakteristické metabolomické profily jednodruhových bylinných čajů (heřmánek pravý, fenykl obecný, máta peprná, mateřídouška obecná, šalvěj lékařská a třezalka tečkovaná aj.) ve kterých byly identifikovány alkaloidy, glykosidy, fenolové a terpenické sloučeniny, které jsou součástí silic. Mezi nejvýznamnější identifikované sloučeniny patří chamazulen, anethol, menthol, thymol, tujon, hypericin aj. Hmotnostní spektra jednodruhových bylinných čajů byla dále zpracována vícerozměrnými statistickými metodami, jako je shluková analýza, lineární diskriminační analýza a analýza hlavních komponent, přičemž bylo zjištěno, že jednodruhové bylinné čaje se shlukují podle své taxonomické příbuznosti. Výsledky ukazují, že použitá metoda s využitím techniky DART/TOF-MS je vhodná, jak pro identifikaci charakteristických sloučenin obsažených v jednodruhových bylinných čajích tak, i pro posuzování autenticity jednotlivých bylin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    39-42

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 23, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article