All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of ice-tea quality and authenticity by DART-TOF/MS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900514" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900514 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení kvality a autenticity ledových čajů metodou DART/TOF-MS

  • Original language description

    Čaj je jedním z nejpopulárnějších nealkoholických nápojů na světě, a to zejména kvůli jeho osvěžující chuti a atraktivní vůni. Čaj se připravuje zpracováním lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis L.), který původně pochází z Číny. Existuje mnoho kritérií, podle kterých můžeme čaj klasifikovat, např.: podle země původu, doby sklizně apod. Nejznámější rozdělení čajů je dle způsobu jeho zpracování na čaj černý, zelený, oolong, bílý a Pu-erh. Mezi nejvýznamnější složky čaje patří fenolové látky, purinové alkaloidy, lignin, pigmenty organických kyselin, theanin, volné aminokyseliny a těkavé sloučeniny. Fenolové látky obsažené v čajích mají díky svým antioxidačním vlastnostem pozitivní účinky na lidské zdraví. Příspěvek se zabývá využitím techniky DART/TOF-MS pro prokazování kvality a autenticity nealkoholických nápojů na bázi čaje, tzv. ledových čajů. Technika byla použita pro rychlý screening následujích sloučenin obsažených v ledových čajích: kyseliny citronové, kofeinu, sacharidů,

  • Czech name

    Hodnocení kvality a autenticity ledových čajů metodou DART/TOF-MS

  • Czech description

    Čaj je jedním z nejpopulárnějších nealkoholických nápojů na světě, a to zejména kvůli jeho osvěžující chuti a atraktivní vůni. Čaj se připravuje zpracováním lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis L.), který původně pochází z Číny. Existuje mnoho kritérií, podle kterých můžeme čaj klasifikovat, např.: podle země původu, doby sklizně apod. Nejznámější rozdělení čajů je dle způsobu jeho zpracování na čaj černý, zelený, oolong, bílý a Pu-erh. Mezi nejvýznamnější složky čaje patří fenolové látky, purinové alkaloidy, lignin, pigmenty organických kyselin, theanin, volné aminokyseliny a těkavé sloučeniny. Fenolové látky obsažené v čajích mají díky svým antioxidačním vlastnostem pozitivní účinky na lidské zdraví. Příspěvek se zabývá využitím techniky DART/TOF-MS pro prokazování kvality a autenticity nealkoholických nápojů na bázi čaje, tzv. ledových čajů. Technika byla použita pro rychlý screening následujích sloučenin obsažených v ledových čajích: kyseliny citronové, kofeinu, sacharidů,

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-937-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    139-143

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Event date

    May 25, 2015

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article