All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Migration of xenobiotics from paper packaging materials into food and food simulant

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901871" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901871 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Studium migrace složek papírových obalových materiálů do potravin a potravinových simulantů

  • Original language description

    Papír je významný obalový materiál používaný při balení potravin. Používá se buď samotný, a to především pro balení potravin s nízkou aktivitou vody, nebo vrstvený dalšími materiály (polymerními či kovovými fóliemi). Laminace rozšiřují možnosti aplikace papíru i na potraviny kapalné a tučné. Papír přichází do kontaktu s potravinami nejen jako obalový materiál, ale i jako filtrační materiály (např. ve formě filtrů pro přípravu překapávané kávy), pečící papíry atd. Z papíru se do potravin mohou uvolňovat chemické látky zatěžující organismus konzumentů. Práce byla zaměřena na problematiku týkající se kontaminace materiálů na bázi papíru přicházejících do styku s potravinami. Tyto materiály jsou z hlediska nedostatečných legislativních opatření a nejednotných požadavků na jejich recyklaci a použití z hlediska bezpečnosti spotřebitelů problematickou skupinou. V práci byly provedeny testy migrace kontaminantů papíru do suchých potravin a jejich simulantů z obalových materiálů běžně používaných pro styk s potravinami a z materiálů s laboratorně nanesenými kontaminanty, které byly opatřeny polymerními funkčními vrstvami. V práci jsou diskutována možná rizika plynoucí z používání papírů s vyšším obsahem kontaminantů. Výsledky zároveň poslouží jako podklad pro tvorbu pravidel posuzování těchto materiálů pro styk s potravinami.

  • Czech name

    Studium migrace složek papírových obalových materiálů do potravin a potravinových simulantů

  • Czech description

    Papír je významný obalový materiál používaný při balení potravin. Používá se buď samotný, a to především pro balení potravin s nízkou aktivitou vody, nebo vrstvený dalšími materiály (polymerními či kovovými fóliemi). Laminace rozšiřují možnosti aplikace papíru i na potraviny kapalné a tučné. Papír přichází do kontaktu s potravinami nejen jako obalový materiál, ale i jako filtrační materiály (např. ve formě filtrů pro přípravu překapávané kávy), pečící papíry atd. Z papíru se do potravin mohou uvolňovat chemické látky zatěžující organismus konzumentů. Práce byla zaměřena na problematiku týkající se kontaminace materiálů na bázi papíru přicházejících do styku s potravinami. Tyto materiály jsou z hlediska nedostatečných legislativních opatření a nejednotných požadavků na jejich recyklaci a použití z hlediska bezpečnosti spotřebitelů problematickou skupinou. V práci byly provedeny testy migrace kontaminantů papíru do suchých potravin a jejich simulantů z obalových materiálů běžně používaných pro styk s potravinami a z materiálů s laboratorně nanesenými kontaminanty, které byly opatřeny polymerními funkčními vrstvami. V práci jsou diskutována možná rizika plynoucí z používání papírů s vyšším obsahem kontaminantů. Výsledky zároveň poslouží jako podklad pro tvorbu pravidel posuzování těchto materiálů pro styk s potravinami.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    158-161

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 23, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article