Occurrence of mycotoxins and pesticides in organic products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902007" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902007 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt mykotoxinů a pesticidů v produktech ekologického zemědělství
Original language description
V posledních letech dochází ke zvýšení požadavků konzumenta na kvalitu a původ hospodářských produktů. Spotřebitelé se více zajímají o produkci zdravých a bezpečných potravin s omezeným vlivem na životní prostředí. Bioprodukty jsou pěstovány za podmínek ekologického zemědělství, které je založeno na obměně plodin, použití specifických hnojiv a přírodních pesticidů. Absence použití syntetických pesticidů však za určitých podmínek může vést k frekventovanějšímu výskytu přírodních kontaminantů, jako jsou např. mykotoxiny. V rámci této práce bylo vyšetřeno 38 cereálních vzorků z ekologické produkce na přítomnost 323 reziduí pesticidů a 57 mykotoxinů. Pro izolaci analytů bylo využito modifikované metody QuEChERS. Pro separaci a detekci pesticidů a mykotoxinů byla využita multi-detekční analytická metoda založená na ultra-účinné kapalinové chromatografii s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLCMINUS SIGN MS/MS). Mezi mykotoxiny s nejvyšší incidencí výskytu byly enniatiny, alternariol-methylether, zearalenon a deoxynivalenol. Koncentrace detekovaných mykotoxinů byly v řádu jednotek až stovek ?g/kg. Analyzované pesticidy byly detekované v 6 vzorcích (16 %), jejich koncentrace byly v rozsahu 2-34 ?g/kg.
Czech name
Výskyt mykotoxinů a pesticidů v produktech ekologického zemědělství
Czech description
V posledních letech dochází ke zvýšení požadavků konzumenta na kvalitu a původ hospodářských produktů. Spotřebitelé se více zajímají o produkci zdravých a bezpečných potravin s omezeným vlivem na životní prostředí. Bioprodukty jsou pěstovány za podmínek ekologického zemědělství, které je založeno na obměně plodin, použití specifických hnojiv a přírodních pesticidů. Absence použití syntetických pesticidů však za určitých podmínek může vést k frekventovanějšímu výskytu přírodních kontaminantů, jako jsou např. mykotoxiny. V rámci této práce bylo vyšetřeno 38 cereálních vzorků z ekologické produkce na přítomnost 323 reziduí pesticidů a 57 mykotoxinů. Pro izolaci analytů bylo využito modifikované metody QuEChERS. Pro separaci a detekci pesticidů a mykotoxinů byla využita multi-detekční analytická metoda založená na ultra-účinné kapalinové chromatografii s tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLCMINUS SIGN MS/MS). Mezi mykotoxiny s nejvyšší incidencí výskytu byly enniatiny, alternariol-methylether, zearalenon a deoxynivalenol. Koncentrace detekovaných mykotoxinů byly v řádu jednotek až stovek ?g/kg. Analyzované pesticidy byly detekované v 6 vzorcích (16 %), jejich koncentrace byly v rozsahu 2-34 ?g/kg.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Prague University Analytical Centre II and III - NPU 2015-2020</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník přednášok z konferencie Mykotoxíny 2016
ISBN
978-80-89597-43-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
72
Publisher name
Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT STU)
Place of publication
Bratislava
Event location
Bratislava
Event date
Sep 22, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—