All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Chemical and sensory characteristics of the aroma of strawberry syrup

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902190" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902190 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22320/16:43902190

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Chemická a smyslová charakteristika aroma jahodových sirupů

  • Original language description

    Jahodové aroma vyskytující se v jahodových sirupech může být přírodního (jako součást ovocné složky výrobku nebo přidané ve formě přírodního aroma) nebo syntetického původu. Cílem práce bylo vypracování chemické a smyslové charakteristiky aroma jahodových sirupů dostupných na tuzemském trhu. Nejprve bylo ve vzorcích metodou plynové chromatografie identifikováno a semikvantifikováno přes 150 těkavých látek; zapojení chirální kolony (CP-ChiraSil-DEX CB) umožnilo zároveň potvrdit (nebo vyvrátit) přírodní původ aroma. Za stejných chromatografických podmínek byla provedena olfaktometrická analýza (GC-O), v rámci které panel hodnotitelů zaznamenával charakter, intenzitu a trvání vnímané vůně (metoda OSME). Po srovnání výsledků instrumentální analýzy se senzorickým testováním přijatelnosti chutě a vůně výrobků bylo určeno 10 klíčových složek jahodového aroma a zároveň byly vytipovány látky, které případně přispívají k méně žádoucí (atypické, trávové, terpenické) vůni výrobku.

  • Czech name

    Chemická a smyslová charakteristika aroma jahodových sirupů

  • Czech description

    Jahodové aroma vyskytující se v jahodových sirupech může být přírodního (jako součást ovocné složky výrobku nebo přidané ve formě přírodního aroma) nebo syntetického původu. Cílem práce bylo vypracování chemické a smyslové charakteristiky aroma jahodových sirupů dostupných na tuzemském trhu. Nejprve bylo ve vzorcích metodou plynové chromatografie identifikováno a semikvantifikováno přes 150 těkavých látek; zapojení chirální kolony (CP-ChiraSil-DEX CB) umožnilo zároveň potvrdit (nebo vyvrátit) přírodní původ aroma. Za stejných chromatografických podmínek byla provedena olfaktometrická analýza (GC-O), v rámci které panel hodnotitelů zaznamenával charakter, intenzitu a trvání vnímané vůně (metoda OSME). Po srovnání výsledků instrumentální analýzy se senzorickým testováním přijatelnosti chutě a vůně výrobků bylo určeno 10 klíčových složek jahodového aroma a zároveň byly vytipovány látky, které případně přispívají k méně žádoucí (atypické, trávové, terpenické) vůni výrobku.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    124-127

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 23, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article