Biphenyls as a cause sensory defects of soft drinks
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902191" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902191 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bifenyly, možná příčina smyslové vady nealkoholického nápoje
Original language description
Spotřebitelé si obvykle vybírají konkrétní druh nealkoholického nápoje podle smyslových preferencí a přítomnost jakýchkoliv smyslových vad a odchylek je velmi nežádoucí. Z možných příčin jejich vzniku patří použití nestandardní suroviny k těm méně obvyklým a obtížně odhalitelným. Prezentována je studie prokazující spojitost mezi nálezem bifenylu a derivátů bifenylu (2-methyl- 1,1'- bifenyl, 3-methyl- 1,1'-bifenyl, 4-methyl- 1,1'-bifenyl) v použitých konzervačních činidlech (benzoanech) a nevyhovující chutí nápoje. Řešení probíhalo v následujících fázích: 1) Určení pravděpodobné příčiny pachutě ochucené vody na základě senzorického posouzení a stanovení profilu těkavých látek; 2) Screening dostupných benzoanů na přítomnost bifenylu a jeho derivátů; 3) Kvantifikace bifenylů ve vybraných benzoanech, zhodnocení jejich smyslových a chemických vlastností; 4) Návrh nápravných opatření za účelem eliminace výskytu uvedené vady nápoje.
Czech name
Bifenyly, možná příčina smyslové vady nealkoholického nápoje
Czech description
Spotřebitelé si obvykle vybírají konkrétní druh nealkoholického nápoje podle smyslových preferencí a přítomnost jakýchkoliv smyslových vad a odchylek je velmi nežádoucí. Z možných příčin jejich vzniku patří použití nestandardní suroviny k těm méně obvyklým a obtížně odhalitelným. Prezentována je studie prokazující spojitost mezi nálezem bifenylu a derivátů bifenylu (2-methyl- 1,1'- bifenyl, 3-methyl- 1,1'-bifenyl, 4-methyl- 1,1'-bifenyl) v použitých konzervačních činidlech (benzoanech) a nevyhovující chutí nápoje. Řešení probíhalo v následujících fázích: 1) Určení pravděpodobné příčiny pachutě ochucené vody na základě senzorického posouzení a stanovení profilu těkavých látek; 2) Screening dostupných benzoanů na přítomnost bifenylu a jeho derivátů; 3) Kvantifikace bifenylů ve vybraných benzoanech, zhodnocení jejich smyslových a chemických vlastností; 4) Návrh nápravných opatření za účelem eliminace výskytu uvedené vady nápoje.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
34-38
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 23, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—