All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Biphenyls as a cause sensory defects of soft drinks

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902191" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902191 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Bifenyly, možná příčina smyslové vady nealkoholického nápoje

  • Original language description

    Spotřebitelé si obvykle vybírají konkrétní druh nealkoholického nápoje podle smyslových preferencí a přítomnost jakýchkoliv smyslových vad a odchylek je velmi nežádoucí. Z možných příčin jejich vzniku patří použití nestandardní suroviny k těm méně obvyklým a obtížně odhalitelným. Prezentována je studie prokazující spojitost mezi nálezem bifenylu a derivátů bifenylu (2-methyl- 1,1'- bifenyl, 3-methyl- 1,1'-bifenyl, 4-methyl- 1,1'-bifenyl) v použitých konzervačních činidlech (benzoanech) a nevyhovující chutí nápoje. Řešení probíhalo v následujících fázích: 1) Určení pravděpodobné příčiny pachutě ochucené vody na základě senzorického posouzení a stanovení profilu těkavých látek; 2) Screening dostupných benzoanů na přítomnost bifenylu a jeho derivátů; 3) Kvantifikace bifenylů ve vybraných benzoanech, zhodnocení jejich smyslových a chemických vlastností; 4) Návrh nápravných opatření za účelem eliminace výskytu uvedené vady nápoje.

  • Czech name

    Bifenyly, možná příčina smyslové vady nealkoholického nápoje

  • Czech description

    Spotřebitelé si obvykle vybírají konkrétní druh nealkoholického nápoje podle smyslových preferencí a přítomnost jakýchkoliv smyslových vad a odchylek je velmi nežádoucí. Z možných příčin jejich vzniku patří použití nestandardní suroviny k těm méně obvyklým a obtížně odhalitelným. Prezentována je studie prokazující spojitost mezi nálezem bifenylu a derivátů bifenylu (2-methyl- 1,1'- bifenyl, 3-methyl- 1,1'-bifenyl, 4-methyl- 1,1'-bifenyl) v použitých konzervačních činidlech (benzoanech) a nevyhovující chutí nápoje. Řešení probíhalo v následujících fázích: 1) Určení pravděpodobné příčiny pachutě ochucené vody na základě senzorického posouzení a stanovení profilu těkavých látek; 2) Screening dostupných benzoanů na přítomnost bifenylu a jeho derivátů; 3) Kvantifikace bifenylů ve vybraných benzoanech, zhodnocení jejich smyslových a chemických vlastností; 4) Návrh nápravných opatření za účelem eliminace výskytu uvedené vady nápoje.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    34-38

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 23, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article