All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Characterization of major volatile compounds in rape honeys by gas chromatography with olfactrometry detector

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902192" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902192 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Charakterizace majoritních vonných látek řepkových medů pomocí plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem

  • Original language description

    Mezi nejvýznamnější jednodruhové květové medy v České republice patří med řepkový. Řepka (brukev řepka olejka, Brassica napus L. a další hybridy a odrůdy) je pěstována na velkých plochách téměř na celém území. Pro včely řepka znamená významný jarní zdroj pylu a nektaru. Zajímavým pro spotřebitele ho činí především tyto znaky 1) jedná se o první v sezoně vytáčený jednodruhový med 2) nezbytné pastování tohoto druhu medu zajišťuje praktickou konzistenci a stabilitu výrobku, 3) med má specifické senzorické vlastnosti. Řepkový med je charakteristický světle žlutou (v tekutém stavu), až téměř bílou barvou (ve zkrystalizovaném stavu). Chuť a vůně je nejčastěji popisována jako jemně aromatická až neutrální. Cílem této studie bylo identifikovat významné těkavé sloučeniny řepkových medů pomocí plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem a zhodnotit jejich změny během zpracování (především při pastování medu).

  • Czech name

    Charakterizace majoritních vonných látek řepkových medů pomocí plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem

  • Czech description

    Mezi nejvýznamnější jednodruhové květové medy v České republice patří med řepkový. Řepka (brukev řepka olejka, Brassica napus L. a další hybridy a odrůdy) je pěstována na velkých plochách téměř na celém území. Pro včely řepka znamená významný jarní zdroj pylu a nektaru. Zajímavým pro spotřebitele ho činí především tyto znaky 1) jedná se o první v sezoně vytáčený jednodruhový med 2) nezbytné pastování tohoto druhu medu zajišťuje praktickou konzistenci a stabilitu výrobku, 3) med má specifické senzorické vlastnosti. Řepkový med je charakteristický světle žlutou (v tekutém stavu), až téměř bílou barvou (ve zkrystalizovaném stavu). Chuť a vůně je nejčastěji popisována jako jemně aromatická až neutrální. Cílem této studie bylo identifikovat významné těkavé sloučeniny řepkových medů pomocí plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem a zhodnotit jejich změny během zpracování (především při pastování medu).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    108-112

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 23, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article