Characterization of major volatile compounds in rape honeys by gas chromatography with olfactrometry detector
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902192" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902192 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakterizace majoritních vonných látek řepkových medů pomocí plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem
Original language description
Mezi nejvýznamnější jednodruhové květové medy v České republice patří med řepkový. Řepka (brukev řepka olejka, Brassica napus L. a další hybridy a odrůdy) je pěstována na velkých plochách téměř na celém území. Pro včely řepka znamená významný jarní zdroj pylu a nektaru. Zajímavým pro spotřebitele ho činí především tyto znaky 1) jedná se o první v sezoně vytáčený jednodruhový med 2) nezbytné pastování tohoto druhu medu zajišťuje praktickou konzistenci a stabilitu výrobku, 3) med má specifické senzorické vlastnosti. Řepkový med je charakteristický světle žlutou (v tekutém stavu), až téměř bílou barvou (ve zkrystalizovaném stavu). Chuť a vůně je nejčastěji popisována jako jemně aromatická až neutrální. Cílem této studie bylo identifikovat významné těkavé sloučeniny řepkových medů pomocí plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem a zhodnotit jejich změny během zpracování (především při pastování medu).
Czech name
Charakterizace majoritních vonných látek řepkových medů pomocí plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem
Czech description
Mezi nejvýznamnější jednodruhové květové medy v České republice patří med řepkový. Řepka (brukev řepka olejka, Brassica napus L. a další hybridy a odrůdy) je pěstována na velkých plochách téměř na celém území. Pro včely řepka znamená významný jarní zdroj pylu a nektaru. Zajímavým pro spotřebitele ho činí především tyto znaky 1) jedná se o první v sezoně vytáčený jednodruhový med 2) nezbytné pastování tohoto druhu medu zajišťuje praktickou konzistenci a stabilitu výrobku, 3) med má specifické senzorické vlastnosti. Řepkový med je charakteristický světle žlutou (v tekutém stavu), až téměř bílou barvou (ve zkrystalizovaném stavu). Chuť a vůně je nejčastěji popisována jako jemně aromatická až neutrální. Cílem této studie bylo identifikovat významné těkavé sloučeniny řepkových medů pomocí plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem a zhodnotit jejich změny během zpracování (především při pastování medu).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
108-112
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 23, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—