Evaluation of cocoa products quality and authenticity by DART/TOF-MS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902587" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902587 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití techniky DART/TOF-MS pro hodnocení kvality a autenticity kakaových výrobků
Original language description
Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého a patří k nejpopulárnějším pochutinám na světě. Za svou popularitu vděčí kakao zejména své jedinečné chuti a aroma. Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.). Cena kakaa je vysoká, a proto je často předmětem falšování. U této komodity jsou zaznamenány pokusy nahradit kakaovou sušinu levnými náhražkami, jako např. sacharóza, mleté plody karobu, pomleté kakaové slupky kakaovníku apod. Dalším způsobem falšování je náhrada kakaového másla jinými tuky rostlinného původu. Příspěvek se zabývá prokazováním kvality a autenticity kakaa a kakaových nápojů s využitím techniky DART/TOF-MS. Tato technika byla nejprve optimalizována (ionizační teplota, volba měřícího módu a extrakčního činidla). Hodnoceno bylo 29 vzorků kakaových výrobků dostupných v tržní síti. Stanoveny byly charakteristické sloučeniny kakaa (theobromin, theofylin, kofein, sacharidy, fenolické flavonoidní látky). Technika DART/TOF-MS byla použita k rychlému screeningu kakaa a kakaových nápojů, získané fingerprinty byly následně zpracovány pomocí vícerozměrné statistické analýzy (analýza hlavních komponent, lineární diskriminační analýza). Technika DART/TOF-MS přinesla oproti současnosti používaným chromatografickým metodám výrazné zrychlení a zároveň zlevnění analýzy, což je předpoklad pro efektivní monitorování tržní sítě s kakaem, kakaovými nápoji a dalšími kakaovými výrobky.
Czech name
Využití techniky DART/TOF-MS pro hodnocení kvality a autenticity kakaových výrobků
Czech description
Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého a patří k nejpopulárnějším pochutinám na světě. Za svou popularitu vděčí kakao zejména své jedinečné chuti a aroma. Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.). Cena kakaa je vysoká, a proto je často předmětem falšování. U této komodity jsou zaznamenány pokusy nahradit kakaovou sušinu levnými náhražkami, jako např. sacharóza, mleté plody karobu, pomleté kakaové slupky kakaovníku apod. Dalším způsobem falšování je náhrada kakaového másla jinými tuky rostlinného původu. Příspěvek se zabývá prokazováním kvality a autenticity kakaa a kakaových nápojů s využitím techniky DART/TOF-MS. Tato technika byla nejprve optimalizována (ionizační teplota, volba měřícího módu a extrakčního činidla). Hodnoceno bylo 29 vzorků kakaových výrobků dostupných v tržní síti. Stanoveny byly charakteristické sloučeniny kakaa (theobromin, theofylin, kofein, sacharidy, fenolické flavonoidní látky). Technika DART/TOF-MS byla použita k rychlému screeningu kakaa a kakaových nápojů, získané fingerprinty byly následně zpracovány pomocí vícerozměrné statistické analýzy (analýza hlavních komponent, lineární diskriminační analýza). Technika DART/TOF-MS přinesla oproti současnosti používaným chromatografickým metodám výrazné zrychlení a zároveň zlevnění analýzy, což je předpoklad pro efektivní monitorování tržní sítě s kakaem, kakaovými nápoji a dalšími kakaovými výrobky.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
119-123
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 23, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—