All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of cocoa products quality and authenticity by DART/TOF-MS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902587" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902587 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití techniky DART/TOF-MS pro hodnocení kvality a autenticity kakaových výrobků

  • Original language description

    Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého a patří k nejpopulárnějším pochutinám na světě. Za svou popularitu vděčí kakao zejména své jedinečné chuti a aroma. Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.). Cena kakaa je vysoká, a proto je často předmětem falšování. U této komodity jsou zaznamenány pokusy nahradit kakaovou sušinu levnými náhražkami, jako např. sacharóza, mleté plody karobu, pomleté kakaové slupky kakaovníku apod. Dalším způsobem falšování je náhrada kakaového másla jinými tuky rostlinného původu. Příspěvek se zabývá prokazováním kvality a autenticity kakaa a kakaových nápojů s využitím techniky DART/TOF-MS. Tato technika byla nejprve optimalizována (ionizační teplota, volba měřícího módu a extrakčního činidla). Hodnoceno bylo 29 vzorků kakaových výrobků dostupných v tržní síti. Stanoveny byly charakteristické sloučeniny kakaa (theobromin, theofylin, kofein, sacharidy, fenolické flavonoidní látky). Technika DART/TOF-MS byla použita k rychlému screeningu kakaa a kakaových nápojů, získané fingerprinty byly následně zpracovány pomocí vícerozměrné statistické analýzy (analýza hlavních komponent, lineární diskriminační analýza). Technika DART/TOF-MS přinesla oproti současnosti používaným chromatografickým metodám výrazné zrychlení a zároveň zlevnění analýzy, což je předpoklad pro efektivní monitorování tržní sítě s kakaem, kakaovými nápoji a dalšími kakaovými výrobky.

  • Czech name

    Využití techniky DART/TOF-MS pro hodnocení kvality a autenticity kakaových výrobků

  • Czech description

    Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého a patří k nejpopulárnějším pochutinám na světě. Za svou popularitu vděčí kakao zejména své jedinečné chuti a aroma. Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.). Cena kakaa je vysoká, a proto je často předmětem falšování. U této komodity jsou zaznamenány pokusy nahradit kakaovou sušinu levnými náhražkami, jako např. sacharóza, mleté plody karobu, pomleté kakaové slupky kakaovníku apod. Dalším způsobem falšování je náhrada kakaového másla jinými tuky rostlinného původu. Příspěvek se zabývá prokazováním kvality a autenticity kakaa a kakaových nápojů s využitím techniky DART/TOF-MS. Tato technika byla nejprve optimalizována (ionizační teplota, volba měřícího módu a extrakčního činidla). Hodnoceno bylo 29 vzorků kakaových výrobků dostupných v tržní síti. Stanoveny byly charakteristické sloučeniny kakaa (theobromin, theofylin, kofein, sacharidy, fenolické flavonoidní látky). Technika DART/TOF-MS byla použita k rychlému screeningu kakaa a kakaových nápojů, získané fingerprinty byly následně zpracovány pomocí vícerozměrné statistické analýzy (analýza hlavních komponent, lineární diskriminační analýza). Technika DART/TOF-MS přinesla oproti současnosti používaným chromatografickým metodám výrazné zrychlení a zároveň zlevnění analýzy, což je předpoklad pro efektivní monitorování tržní sítě s kakaem, kakaovými nápoji a dalšími kakaovými výrobky.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    119-123

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 23, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article