All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Composition of fats in the retail network in 2016

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902841" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902841 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=aGRKdVeb8ic%3D&tabid=730&language=cs-CZ" target="_blank" >http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=aGRKdVeb8ic%3D&tabid=730&language=cs-CZ</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Složení tuků v maloobchodní síti v roce 2016

  • Original language description

    Výsledky rozborů potvrdily, že kvalitní roztíratelné tuky dostupné na domácím trhu jsou vyráběny bez použití částečně ztužených tuků. Obsah transmastných kyselin je výrazně nižší než v másle. Rovněž byly vyvráceny mýty, že margaríny obsahují výhradně omega 6 polynenasycené mastné kyseliny. Žádný takový výrobek mezi sledovanými nebyl. Výrobky značky Flora mají nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a v rámci sledovaných kategorií výrobků patří mezi nejlepší zdroje nedostatkových omega 3 mastných kyselin. Tato zjištění jsou v souladu s nejnovějšími doporučeními pro obyvatele USA, kde se doporučuje u kategorií roztíratelných tuků sledovat obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin a pro pravidelnou konzumaci volit ty výrobky, které snižují příjem nasycených mastných kyselin a nahrazují je ve stravě mastnými kyselinami nenasycenými. Podíváme-li se na složení výrobků ve vztahu k francouzským doporučením, tak více omezujícím byl součet obsahu kyseliny laurové, myristové a palmitové než celkový obsah nasycených mastných kyselin, a to nejen vůči 12 %, ale i vůči 10 % z celkového příjmu energie, a to u všech výrobků. Francouzská doporučení nelze proto považovat za rozvolnění tolerovaného příjmu pro nasycené mastné kyseliny, ba právě naopak.

  • Czech name

    Složení tuků v maloobchodní síti v roce 2016

  • Czech description

    Výsledky rozborů potvrdily, že kvalitní roztíratelné tuky dostupné na domácím trhu jsou vyráběny bez použití částečně ztužených tuků. Obsah transmastných kyselin je výrazně nižší než v másle. Rovněž byly vyvráceny mýty, že margaríny obsahují výhradně omega 6 polynenasycené mastné kyseliny. Žádný takový výrobek mezi sledovanými nebyl. Výrobky značky Flora mají nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a v rámci sledovaných kategorií výrobků patří mezi nejlepší zdroje nedostatkových omega 3 mastných kyselin. Tato zjištění jsou v souladu s nejnovějšími doporučeními pro obyvatele USA, kde se doporučuje u kategorií roztíratelných tuků sledovat obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin a pro pravidelnou konzumaci volit ty výrobky, které snižují příjem nasycených mastných kyselin a nahrazují je ve stravě mastnými kyselinami nenasycenými. Podíváme-li se na složení výrobků ve vztahu k francouzským doporučením, tak více omezujícím byl součet obsahu kyseliny laurové, myristové a palmitové než celkový obsah nasycených mastných kyselin, a to nejen vůči 12 %, ale i vůči 10 % z celkového příjmu energie, a to u všech výrobků. Francouzská doporučení nelze proto považovat za rozvolnění tolerovaného příjmu pro nasycené mastné kyseliny, ba právě naopak.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Potravinářská revue

  • ISSN

    1801-9102

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    3

  • Issue of the periodical within the volume

    10.5.2016

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    14-18

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database