Composition of fats in the retail network in 2016
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902841" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902841 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=aGRKdVeb8ic%3D&tabid=730&language=cs-CZ" target="_blank" >http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=aGRKdVeb8ic%3D&tabid=730&language=cs-CZ</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Složení tuků v maloobchodní síti v roce 2016
Original language description
Výsledky rozborů potvrdily, že kvalitní roztíratelné tuky dostupné na domácím trhu jsou vyráběny bez použití částečně ztužených tuků. Obsah transmastných kyselin je výrazně nižší než v másle. Rovněž byly vyvráceny mýty, že margaríny obsahují výhradně omega 6 polynenasycené mastné kyseliny. Žádný takový výrobek mezi sledovanými nebyl. Výrobky značky Flora mají nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a v rámci sledovaných kategorií výrobků patří mezi nejlepší zdroje nedostatkových omega 3 mastných kyselin. Tato zjištění jsou v souladu s nejnovějšími doporučeními pro obyvatele USA, kde se doporučuje u kategorií roztíratelných tuků sledovat obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin a pro pravidelnou konzumaci volit ty výrobky, které snižují příjem nasycených mastných kyselin a nahrazují je ve stravě mastnými kyselinami nenasycenými. Podíváme-li se na složení výrobků ve vztahu k francouzským doporučením, tak více omezujícím byl součet obsahu kyseliny laurové, myristové a palmitové než celkový obsah nasycených mastných kyselin, a to nejen vůči 12 %, ale i vůči 10 % z celkového příjmu energie, a to u všech výrobků. Francouzská doporučení nelze proto považovat za rozvolnění tolerovaného příjmu pro nasycené mastné kyseliny, ba právě naopak.
Czech name
Složení tuků v maloobchodní síti v roce 2016
Czech description
Výsledky rozborů potvrdily, že kvalitní roztíratelné tuky dostupné na domácím trhu jsou vyráběny bez použití částečně ztužených tuků. Obsah transmastných kyselin je výrazně nižší než v másle. Rovněž byly vyvráceny mýty, že margaríny obsahují výhradně omega 6 polynenasycené mastné kyseliny. Žádný takový výrobek mezi sledovanými nebyl. Výrobky značky Flora mají nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a v rámci sledovaných kategorií výrobků patří mezi nejlepší zdroje nedostatkových omega 3 mastných kyselin. Tato zjištění jsou v souladu s nejnovějšími doporučeními pro obyvatele USA, kde se doporučuje u kategorií roztíratelných tuků sledovat obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin a pro pravidelnou konzumaci volit ty výrobky, které snižují příjem nasycených mastných kyselin a nahrazují je ve stravě mastnými kyselinami nenasycenými. Podíváme-li se na složení výrobků ve vztahu k francouzským doporučením, tak více omezujícím byl součet obsahu kyseliny laurové, myristové a palmitové než celkový obsah nasycených mastných kyselin, a to nejen vůči 12 %, ale i vůči 10 % z celkového příjmu energie, a to u všech výrobků. Francouzská doporučení nelze proto považovat za rozvolnění tolerovaného příjmu pro nasycené mastné kyseliny, ba právě naopak.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Potravinářská revue
ISSN
1801-9102
e-ISSN
—
Volume of the periodical
3
Issue of the periodical within the volume
10.5.2016
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
14-18
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—