Fatty acid content in plant meat analogues
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880814" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880814 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zastoupení mastných kyselin v rostlinných analozích masa
Original language description
V této studii bylo stanoveno zastoupení mastných kyselin v analozích masa na bázi rostlinných bílkovin (PBMA). V tržní síti bylo zakoupeno celkem 42 PBMA různého typu. Podle údajů na obale byly výrobky rozděleny do skupin dle obsaženého druhu oleje či tuku. Spektrum mastných kyselin bylo stanoveno po methylesterifikaci vzorku s využitím plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Cílem práce bylo porovnat zastoupení mastných kyselin mezi jednotlivými typy výrobků a také v odpovídajících masných výrobcích.Největší rozdíl byl zjištěn v obsahu nasycených mastných kyselin, kterých rostlinné alternativy obsahovaly statisticky vysoce významně (p<0,01) nižší množství (0,20-1,38 g/100g) než masné výrobky (4,55-7,42 g/100g). Zajímavý je také rozdíl v obsahu nutričně významných omega-3 nenasycených mastných kyselin, kde rostlinné analogy, které ve složení obsahovaly pouze řepkový olej, vykazovaly obsah v rozmezí 0,245-0,718 g/100g, zatímco masné výrobky pouze 0,026-0,094 g/100g a rostlinné analogy obsahující pouze slunečnicový olej 0,023-0,404 g/100g. Z uvedeného vyplývá, že PBMA mohou být zajímavým zdrojem nutričně významných nenasycených mastných kyselin a že druh použitého tuku při výrobě PBMA významně ovlivňuje zastoupení mastných kyselin.
Czech name
Zastoupení mastných kyselin v rostlinných analozích masa
Czech description
V této studii bylo stanoveno zastoupení mastných kyselin v analozích masa na bázi rostlinných bílkovin (PBMA). V tržní síti bylo zakoupeno celkem 42 PBMA různého typu. Podle údajů na obale byly výrobky rozděleny do skupin dle obsaženého druhu oleje či tuku. Spektrum mastných kyselin bylo stanoveno po methylesterifikaci vzorku s využitím plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Cílem práce bylo porovnat zastoupení mastných kyselin mezi jednotlivými typy výrobků a také v odpovídajících masných výrobcích.Největší rozdíl byl zjištěn v obsahu nasycených mastných kyselin, kterých rostlinné alternativy obsahovaly statisticky vysoce významně (p<0,01) nižší množství (0,20-1,38 g/100g) než masné výrobky (4,55-7,42 g/100g). Zajímavý je také rozdíl v obsahu nutričně významných omega-3 nenasycených mastných kyselin, kde rostlinné analogy, které ve složení obsahovaly pouze řepkový olej, vykazovaly obsah v rozmezí 0,245-0,718 g/100g, zatímco masné výrobky pouze 0,026-0,094 g/100g a rostlinné analogy obsahující pouze slunečnicový olej 0,023-0,404 g/100g. Z uvedeného vyplývá, že PBMA mohou být zajímavým zdrojem nutričně významných nenasycených mastných kyselin a že druh použitého tuku při výrobě PBMA významně ovlivňuje zastoupení mastných kyselin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
181-187
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 10, 2023
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—