All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of acrylamide content in heat-treated products of animal origin and their plant analogues

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881607" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881607 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání obsahu akrylamidu v tepelně upravených výrobcích živočišného původu a jejich rostlinných analozích

  • Original language description

    V této studii byl stanoven obsah akrylamidu v různých typech rostlinných alternativ masných výrobků určených k tepelné úpravě před konzumací a pro srovnání byl stanoven obsah akrylamidu v pravých masných výrobcích stejného druhu. Jednalo se o druhy výrobků v podobě placiček na přípravu burgerů, plátků bez strouhanky nebo se strouhankou, kuliček či nugetek. Vzorky potravin byly analyzovány před a po tepelném ošetření. Obsah akrylamidu byl stanoven pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí.Bylo zjištěno, že v masných a rostlinných výrobcích před tepelnou úpravou se akrylamid vyskytuje pouze ve výrobcích, které obsahují obal ze strouhanky a které jsou předsmažené v rámci výroby. V ostatních typech rostlinných a masných výrobků byl obsah akrylamidu pod detekčním limitem použité metody (20 ug/kg). U výrobků se strouhankovým obalem nebyly v masných výrobcích a rostlinných alternativách zjištěny významné rozdíly v obsahu akrylamidu ani v rychlosti tvorby akrylamidu tepelnou úpravou. Rostlinné analogy se strouhankovým obalem obsahovaly akrylamid před tepelnou úpravou v množství 44 ± 31 ug/100 g a v podobném množství jej obsahují i masné výrobky tohoto typu, a to 23 ± 5 ug/100 g. Po tepelné úpravě dle návodu na obalu se obsah akrylamidu ve výrobcích obalených ve strouhance zvyšuje u masných výrobků i rostlinných alternativ přibližně 1,5-2x. Tato studie nezjistila žádné statisticky významné rozdíly v obsahu akrylamidu mezi masnými výrobky určenými k tepelné úpravě před konzumací a jejich rostlinnými alternativami před a po tepelné úpravě.

  • Czech name

    Porovnání obsahu akrylamidu v tepelně upravených výrobcích živočišného původu a jejich rostlinných analozích

  • Czech description

    V této studii byl stanoven obsah akrylamidu v různých typech rostlinných alternativ masných výrobků určených k tepelné úpravě před konzumací a pro srovnání byl stanoven obsah akrylamidu v pravých masných výrobcích stejného druhu. Jednalo se o druhy výrobků v podobě placiček na přípravu burgerů, plátků bez strouhanky nebo se strouhankou, kuliček či nugetek. Vzorky potravin byly analyzovány před a po tepelném ošetření. Obsah akrylamidu byl stanoven pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí.Bylo zjištěno, že v masných a rostlinných výrobcích před tepelnou úpravou se akrylamid vyskytuje pouze ve výrobcích, které obsahují obal ze strouhanky a které jsou předsmažené v rámci výroby. V ostatních typech rostlinných a masných výrobků byl obsah akrylamidu pod detekčním limitem použité metody (20 ug/kg). U výrobků se strouhankovým obalem nebyly v masných výrobcích a rostlinných alternativách zjištěny významné rozdíly v obsahu akrylamidu ani v rychlosti tvorby akrylamidu tepelnou úpravou. Rostlinné analogy se strouhankovým obalem obsahovaly akrylamid před tepelnou úpravou v množství 44 ± 31 ug/100 g a v podobném množství jej obsahují i masné výrobky tohoto typu, a to 23 ± 5 ug/100 g. Po tepelné úpravě dle návodu na obalu se obsah akrylamidu ve výrobcích obalených ve strouhance zvyšuje u masných výrobků i rostlinných alternativ přibližně 1,5-2x. Tato studie nezjistila žádné statisticky významné rozdíly v obsahu akrylamidu mezi masnými výrobky určenými k tepelné úpravě před konzumací a jejich rostlinnými alternativami před a po tepelné úpravě.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena Alimentorum XLIV.: Mäso a mäsové výrobky

  • ISBN

    978-80-8077-822-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    168-173

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 15, 2024

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article