All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Vegetable analogues of meat - comparison of the content of salt and selected mineral nutrients with the content of ground meat and meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881292" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881292 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/jednotliva-cisla-casopisu-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/jednotliva-cisla-casopisu-vyziva-a-potraviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Rostlinné analogy masa - porovnání obsahu soli a vybraných minerálních živin s obsahem v mletém mase a masných výrobcích

  • Original language description

    Masné produkty jsou bohatým zdrojem soli. I z těchto důvodů vyhledávají někteří spotřebitelé alternativní výrobky na bázi rostlinných bílkovin. Cílem této studie bylo porovnání rostlinných analogů masných výrobků se skutečnými masnými výrobky. Hodnotil se obsah soli, který byl porovnán s obsahem soli na obalu výrobku. Dále byly stanoveny některé další minerální prvky - železo, vápník, zinek, hořčík a draslík. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou atomové absorpční spektrometrie, množství sodíku bylo přepočteno na obsah soli. V obsahu soli se rostlinné alternativy od masných výrobků nelišily (p&gt;0,05). U některých vzorků byla odlišná hodnota obsahu soli uvedená na obale od množství stanoveného metodou AAS. Z ostatních stanovených prvků byl zjištěn statisticky významně vyšší obsah železa a vápníku v rostlinných alternativách.

  • Czech name

    Rostlinné analogy masa - porovnání obsahu soli a vybraných minerálních živin s obsahem v mletém mase a masných výrobcích

  • Czech description

    Masné produkty jsou bohatým zdrojem soli. I z těchto důvodů vyhledávají někteří spotřebitelé alternativní výrobky na bázi rostlinných bílkovin. Cílem této studie bylo porovnání rostlinných analogů masných výrobků se skutečnými masnými výrobky. Hodnotil se obsah soli, který byl porovnán s obsahem soli na obalu výrobku. Dále byly stanoveny některé další minerální prvky - železo, vápník, zinek, hořčík a draslík. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou atomové absorpční spektrometrie, množství sodíku bylo přepočteno na obsah soli. V obsahu soli se rostlinné alternativy od masných výrobků nelišily (p&gt;0,05). U některých vzorků byla odlišná hodnota obsahu soli uvedená na obale od množství stanoveného metodou AAS. Z ostatních stanovených prvků byl zjištěn statisticky významně vyšší obsah železa a vápníku v rostlinných alternativách.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    79

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    18-22

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database