Vegetable analogues of meat - comparison of the content of salt and selected mineral nutrients with the content of ground meat and meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881292" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881292 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/jednotliva-cisla-casopisu-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/jednotliva-cisla-casopisu-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rostlinné analogy masa - porovnání obsahu soli a vybraných minerálních živin s obsahem v mletém mase a masných výrobcích
Original language description
Masné produkty jsou bohatým zdrojem soli. I z těchto důvodů vyhledávají někteří spotřebitelé alternativní výrobky na bázi rostlinných bílkovin. Cílem této studie bylo porovnání rostlinných analogů masných výrobků se skutečnými masnými výrobky. Hodnotil se obsah soli, který byl porovnán s obsahem soli na obalu výrobku. Dále byly stanoveny některé další minerální prvky - železo, vápník, zinek, hořčík a draslík. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou atomové absorpční spektrometrie, množství sodíku bylo přepočteno na obsah soli. V obsahu soli se rostlinné alternativy od masných výrobků nelišily (p>0,05). U některých vzorků byla odlišná hodnota obsahu soli uvedená na obale od množství stanoveného metodou AAS. Z ostatních stanovených prvků byl zjištěn statisticky významně vyšší obsah železa a vápníku v rostlinných alternativách.
Czech name
Rostlinné analogy masa - porovnání obsahu soli a vybraných minerálních živin s obsahem v mletém mase a masných výrobcích
Czech description
Masné produkty jsou bohatým zdrojem soli. I z těchto důvodů vyhledávají někteří spotřebitelé alternativní výrobky na bázi rostlinných bílkovin. Cílem této studie bylo porovnání rostlinných analogů masných výrobků se skutečnými masnými výrobky. Hodnotil se obsah soli, který byl porovnán s obsahem soli na obalu výrobku. Dále byly stanoveny některé další minerální prvky - železo, vápník, zinek, hořčík a draslík. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou atomové absorpční spektrometrie, množství sodíku bylo přepočteno na obsah soli. V obsahu soli se rostlinné alternativy od masných výrobků nelišily (p>0,05). U některých vzorků byla odlišná hodnota obsahu soli uvedená na obale od množství stanoveného metodou AAS. Z ostatních stanovených prvků byl zjištěn statisticky významně vyšší obsah železa a vápníku v rostlinných alternativách.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
79
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
18-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—