Determination of the sodium content and other mineral elements in vegetable analogues of meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880682" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880682 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení obsahu sodíku a dalších minerálních prvků v rostlinných analozích masných výrobků
Original language description
Cílem této práce bylo zhodnocení obsahu soli v rostlinných analozích masných výrobků a porovnání tohoto množství s obsahem soli v masných výrobcích. Dále pak stanovit obsah minerálních prvků zinku, železa, hořčíku, vápníku a draslíku. Zastoupení soli ve výrobcích je v dnešní době velmi důležitým nutričním parametrem vzhledem k tomu, že vysoký obsah sodíku může způsobovat zvýšení krevního tlaku s následným vznikem hypertenze. K množství zkonzumované soli mohou přispět i potraviny, které jsou konzumenty považovány za relativně zdravé. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou plamenové atomové absorpční spektrometrie. Vzorky byly připraveny mineralizací na mokré cestě. Průměrný obsah soli v rostlinných analozích se pohyboval v rozmezí 0,76 – 2,26 %. Obsah zinku byl v rozmezí 6,36 – 23,22 mg.kg-1, železa 9,95 – 50,09 mg.kg-1, hořčíku 261,35 – 1750,41 mg.kg-1, vápníku 168,69 - 1490,21 mg.kg-1 a draslíku 0,18 - 1,78 %.
Czech name
Stanovení obsahu sodíku a dalších minerálních prvků v rostlinných analozích masných výrobků
Czech description
Cílem této práce bylo zhodnocení obsahu soli v rostlinných analozích masných výrobků a porovnání tohoto množství s obsahem soli v masných výrobcích. Dále pak stanovit obsah minerálních prvků zinku, železa, hořčíku, vápníku a draslíku. Zastoupení soli ve výrobcích je v dnešní době velmi důležitým nutričním parametrem vzhledem k tomu, že vysoký obsah sodíku může způsobovat zvýšení krevního tlaku s následným vznikem hypertenze. K množství zkonzumované soli mohou přispět i potraviny, které jsou konzumenty považovány za relativně zdravé. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou plamenové atomové absorpční spektrometrie. Vzorky byly připraveny mineralizací na mokré cestě. Průměrný obsah soli v rostlinných analozích se pohyboval v rozmezí 0,76 – 2,26 %. Obsah zinku byl v rozmezí 6,36 – 23,22 mg.kg-1, železa 9,95 – 50,09 mg.kg-1, hořčíku 261,35 – 1750,41 mg.kg-1, vápníku 168,69 - 1490,21 mg.kg-1 a draslíku 0,18 - 1,78 %.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
51. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2023: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7592-231-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
81-85
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
May 22, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—