All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of the sodium content and other mineral elements in vegetable analogues of meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880682" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880682 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení obsahu sodíku a dalších minerálních prvků v rostlinných analozích masných výrobků

  • Original language description

    Cílem této práce bylo zhodnocení obsahu soli v rostlinných analozích masných výrobků a porovnání tohoto množství s obsahem soli v masných výrobcích. Dále pak stanovit obsah minerálních prvků zinku, železa, hořčíku, vápníku a draslíku. Zastoupení soli ve výrobcích je v dnešní době velmi důležitým nutričním parametrem vzhledem k tomu, že vysoký obsah sodíku může způsobovat zvýšení krevního tlaku s následným vznikem hypertenze. K množství zkonzumované soli mohou přispět i potraviny, které jsou konzumenty považovány za relativně zdravé. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou plamenové atomové absorpční spektrometrie. Vzorky byly připraveny mineralizací na mokré cestě. Průměrný obsah soli v rostlinných analozích se pohyboval v rozmezí 0,76 – 2,26 %. Obsah zinku byl v rozmezí 6,36 – 23,22 mg.kg-1, železa 9,95 – 50,09 mg.kg-1, hořčíku 261,35 – 1750,41 mg.kg-1, vápníku 168,69 - 1490,21 mg.kg-1 a draslíku 0,18 - 1,78 %.

  • Czech name

    Stanovení obsahu sodíku a dalších minerálních prvků v rostlinných analozích masných výrobků

  • Czech description

    Cílem této práce bylo zhodnocení obsahu soli v rostlinných analozích masných výrobků a porovnání tohoto množství s obsahem soli v masných výrobcích. Dále pak stanovit obsah minerálních prvků zinku, železa, hořčíku, vápníku a draslíku. Zastoupení soli ve výrobcích je v dnešní době velmi důležitým nutričním parametrem vzhledem k tomu, že vysoký obsah sodíku může způsobovat zvýšení krevního tlaku s následným vznikem hypertenze. K množství zkonzumované soli mohou přispět i potraviny, které jsou konzumenty považovány za relativně zdravé. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou plamenové atomové absorpční spektrometrie. Vzorky byly připraveny mineralizací na mokré cestě. Průměrný obsah soli v rostlinných analozích se pohyboval v rozmezí 0,76 – 2,26 %. Obsah zinku byl v rozmezí 6,36 – 23,22 mg.kg-1, železa 9,95 – 50,09 mg.kg-1, hořčíku 261,35 – 1750,41 mg.kg-1, vápníku 168,69 - 1490,21 mg.kg-1 a draslíku 0,18 - 1,78 %.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    51. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2023: sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7592-231-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    81-85

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    May 22, 2023

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article