All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of meat products composition with their plant analogues

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880826" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880826 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání složení masných výrobků s jejich rostlinnými analogy

  • Original language description

    V poslední době roste na trhu nabídka analogů masných výrobků na bázi rostlinných bílkovin jako reakce na požadavky některých spotřebitelů. V této studii byl stanoven obsah bílkovin, tuků a soli, a také zastoupení aminokyselin, mastných kyselin a minerálních prvků v rostlinných analozích dostupných na trhu a v masných výrobcích odpovídajícího typu. Porovnáním výsledků bylo zjištěno, že z hlediska nutričního přináší rostlinné alternativy spotřebitelům některá pozitiva i negativa. Rostlinné analogy sice obsahují více polynenasycených mastných kyselin i omega 3 mastných kyselin a méně nasycených mastných kyselin než masné výrobky a také více hořčíku a vápníku, ovšem jsou deficitní na methionin jako jednu z esenciálních aminokyselin a také jsou chudší na zinek. Také je třeba mít na paměti, že se jedná o vysoce zpracované výrobky, které obsahují řadu přídatných látek.

  • Czech name

    Porovnání složení masných výrobků s jejich rostlinnými analogy

  • Czech description

    V poslední době roste na trhu nabídka analogů masných výrobků na bázi rostlinných bílkovin jako reakce na požadavky některých spotřebitelů. V této studii byl stanoven obsah bílkovin, tuků a soli, a také zastoupení aminokyselin, mastných kyselin a minerálních prvků v rostlinných analozích dostupných na trhu a v masných výrobcích odpovídajícího typu. Porovnáním výsledků bylo zjištěno, že z hlediska nutričního přináší rostlinné alternativy spotřebitelům některá pozitiva i negativa. Rostlinné analogy sice obsahují více polynenasycených mastných kyselin i omega 3 mastných kyselin a méně nasycených mastných kyselin než masné výrobky a také více hořčíku a vápníku, ovšem jsou deficitní na methionin jako jednu z esenciálních aminokyselin a také jsou chudší na zinek. Také je třeba mít na paměti, že se jedná o vysoce zpracované výrobky, které obsahují řadu přídatných látek.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-934-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    54-58

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 25, 2023

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article