Comparison of determined nutrients for selected meat products with customer values
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915503" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915503 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání stanovených nutrientů u vybraných masných výrobků s hodnotami uvedenými na obale
Original language description
Cílem práce bylo analyzovat vybrané masné výrobky, stanovit obsahy některých nutrietů a porovnat je s obsahy uvedenými na obalech. Pro analýzu byly vybrány takové nutrienty, které významně ovlivňují nutriční hodnotu masných výrobků. V každém výrobku byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli. Vzhledem k zanedbatelnému množství sacharidů v masných výrobcích nebyly sacharidy stanovovány. Pro stanovení celkových bílkovin byla použita metoda dle Kjeldahla, celkový obsah tuku byl stanoven extrakčně dle Soxhleta a obsah soli byl stanoven metodou dle Mohra. Výsledky chemické analýzy byly následně srovnány s hodnotami uvedenými na obalech. Přípustné odchylky byly vypočteny pomocí příručky MZe vydané na jaře roku 2018. Z výsledků vyplynulo, že celkem v 10 případech ze 48 (20,8%) hodnoty uvedené na obalech neodpovídaly stanovenému obsahu nutrientů. V případě obsahu celkového tuku neodpovídalo 7 hodnot, u obsahu celkových bílkovin se hodnoty lišily ve dvou případech a u obsahu soli v jednom případě.
Czech name
Srovnání stanovených nutrientů u vybraných masných výrobků s hodnotami uvedenými na obale
Czech description
Cílem práce bylo analyzovat vybrané masné výrobky, stanovit obsahy některých nutrietů a porovnat je s obsahy uvedenými na obalech. Pro analýzu byly vybrány takové nutrienty, které významně ovlivňují nutriční hodnotu masných výrobků. V každém výrobku byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli. Vzhledem k zanedbatelnému množství sacharidů v masných výrobcích nebyly sacharidy stanovovány. Pro stanovení celkových bílkovin byla použita metoda dle Kjeldahla, celkový obsah tuku byl stanoven extrakčně dle Soxhleta a obsah soli byl stanoven metodou dle Mohra. Výsledky chemické analýzy byly následně srovnány s hodnotami uvedenými na obalech. Přípustné odchylky byly vypočteny pomocí příručky MZe vydané na jaře roku 2018. Z výsledků vyplynulo, že celkem v 10 případech ze 48 (20,8%) hodnoty uvedené na obalech neodpovídaly stanovenému obsahu nutrientů. V případě obsahu celkového tuku neodpovídalo 7 hodnot, u obsahu celkových bílkovin se hodnoty lišily ve dvou případech a u obsahu soli v jednom případě.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
30-33
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—