All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritional value of selected meat prodcts and its label

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915508" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915508 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výživová hodnota vybraných masných výrobků a její označení

  • Original language description

    Cílem práce bylo analyzovat vybrané masné výrobky, stanovit obsahy některých nutrietů a porovnat je s obsahy uvedenými na obalech. Pro analýzu byly vybrány takové nutrienty, které významně ovlivňují nutriční hodnotu masných výrobků. V každém výrobku byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli. Pro stanovení celkových bílkovin byla použita metoda dle Kjeldahla, celkový obsah tuku byl stanoven extrakčně dle Soxhleta a obsah soli byl stanoven metodou dle Mohra. Výsledky chemické analýzy byly následně srovnány s hodnotami uvedenými na obalech. Přípustné odchylky byly vypočteny pomocí příručky MZe vydané na jaře roku 2018. Z výsledků vyplynulo, že celkem v 10 případech ze 48 (20,8 %) hodnoty uvedené na obalech neodpovídaly stanovenému obsahu nutrientů. V případě obsahu celkového tuku neodpovídalo 7 hodnot, u obsahu celkových bílkovin se hodnoty lišily ve dvou případech a u obsahu soli v jednom případě.

  • Czech name

    Výživová hodnota vybraných masných výrobků a její označení

  • Czech description

    Cílem práce bylo analyzovat vybrané masné výrobky, stanovit obsahy některých nutrietů a porovnat je s obsahy uvedenými na obalech. Pro analýzu byly vybrány takové nutrienty, které významně ovlivňují nutriční hodnotu masných výrobků. V každém výrobku byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli. Pro stanovení celkových bílkovin byla použita metoda dle Kjeldahla, celkový obsah tuku byl stanoven extrakčně dle Soxhleta a obsah soli byl stanoven metodou dle Mohra. Výsledky chemické analýzy byly následně srovnány s hodnotami uvedenými na obalech. Přípustné odchylky byly vypočteny pomocí příručky MZe vydané na jaře roku 2018. Z výsledků vyplynulo, že celkem v 10 případech ze 48 (20,8 %) hodnoty uvedené na obalech neodpovídaly stanovenému obsahu nutrientů. V případě obsahu celkového tuku neodpovídalo 7 hodnot, u obsahu celkových bílkovin se hodnoty lišily ve dvou případech a u obsahu soli v jednom případě.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    264-271

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 6, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article