Flax - seed using in cereal products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902976" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902976 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Len setý - uplatnění semene v cereálních výrobcích
Original language description
Přídavky lněné vlákniny z hnědého a zlatého lnu různé granulace průkazně ovlivnily technologické charakteristiky kompozitní směsi (číslo poklesu, Zelenyho test). Průběh farinografických křivek se lišil podle typu lněné vlákniny - jemnější granulace ZL způsobila významnější změny stability a stupně změknutí těsta na rozdíl od přídavku HL. Výsledky extenzografického testu potvrdily změny pružnosti a tažnosti těsta z kompozitních směsí odpovídající zředění lepkových bílkovin. Lněná vláknina během testu RVA zvýšila viskozitu směsí ve shodě s výší přídavku. Měrný objem a tvar pečiva se snížil až na téměř polovinu přídavky ZL. Méně negativní vliv byl prokázán pro přídavky HL, kde byl pokles objemu pečiva nižší. Tvar a střída výrobků byly podle objektivních znaků blíže charakteristikám 31 pšeničného standardu. Při senzorickém hodnocení byly všechny výrobky popsány jako spotřebitelsky přijatelné.
Czech name
Len setý - uplatnění semene v cereálních výrobcích
Czech description
Přídavky lněné vlákniny z hnědého a zlatého lnu různé granulace průkazně ovlivnily technologické charakteristiky kompozitní směsi (číslo poklesu, Zelenyho test). Průběh farinografických křivek se lišil podle typu lněné vlákniny - jemnější granulace ZL způsobila významnější změny stability a stupně změknutí těsta na rozdíl od přídavku HL. Výsledky extenzografického testu potvrdily změny pružnosti a tažnosti těsta z kompozitních směsí odpovídající zředění lepkových bílkovin. Lněná vláknina během testu RVA zvýšila viskozitu směsí ve shodě s výší přídavku. Měrný objem a tvar pečiva se snížil až na téměř polovinu přídavky ZL. Méně negativní vliv byl prokázán pro přídavky HL, kde byl pokles objemu pečiva nižší. Tvar a střída výrobků byly podle objektivních znaků blíže charakteristikám 31 pšeničného standardu. Při senzorickém hodnocení byly všechny výrobky popsány jako spotřebitelsky přijatelné.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
25-31
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—