All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Flax - seed using in cereal products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902976" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902976 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Len setý - uplatnění semene v cereálních výrobcích

  • Original language description

    Přídavky lněné vlákniny z hnědého a zlatého lnu různé granulace průkazně ovlivnily technologické charakteristiky kompozitní směsi (číslo poklesu, Zelenyho test). Průběh farinografických křivek se lišil podle typu lněné vlákniny - jemnější granulace ZL způsobila významnější změny stability a stupně změknutí těsta na rozdíl od přídavku HL. Výsledky extenzografického testu potvrdily změny pružnosti a tažnosti těsta z kompozitních směsí odpovídající zředění lepkových bílkovin. Lněná vláknina během testu RVA zvýšila viskozitu směsí ve shodě s výší přídavku. Měrný objem a tvar pečiva se snížil až na téměř polovinu přídavky ZL. Méně negativní vliv byl prokázán pro přídavky HL, kde byl pokles objemu pečiva nižší. Tvar a střída výrobků byly podle objektivních znaků blíže charakteristikám 31 pšeničného standardu. Při senzorickém hodnocení byly všechny výrobky popsány jako spotřebitelsky přijatelné.

  • Czech name

    Len setý - uplatnění semene v cereálních výrobcích

  • Czech description

    Přídavky lněné vlákniny z hnědého a zlatého lnu různé granulace průkazně ovlivnily technologické charakteristiky kompozitní směsi (číslo poklesu, Zelenyho test). Průběh farinografických křivek se lišil podle typu lněné vlákniny - jemnější granulace ZL způsobila významnější změny stability a stupně změknutí těsta na rozdíl od přídavku HL. Výsledky extenzografického testu potvrdily změny pružnosti a tažnosti těsta z kompozitních směsí odpovídající zředění lepkových bílkovin. Lněná vláknina během testu RVA zvýšila viskozitu směsí ve shodě s výší přídavku. Měrný objem a tvar pečiva se snížil až na téměř polovinu přídavky ZL. Méně negativní vliv byl prokázán pro přídavky HL, kde byl pokles objemu pečiva nižší. Tvar a střída výrobků byly podle objektivních znaků blíže charakteristikám 31 pšeničného standardu. Při senzorickém hodnocení byly všechny výrobky popsány jako spotřebitelsky přijatelné.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    25-31

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 9, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article