Modern Utilization of Biowaste from Wine Grape Processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43902541" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43902541 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2017_02_103-108.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2017_02_103-108.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Moderní možnosti využití odpadních surovin ze zpracování vinných hroznů
Original language description
Vitis vinifera, je jedním z nejvíce pěstovaných plodin po celém světě. Při výrobě vína se hromadí různé vedlejší produkty. Mezi nejdůležitější odpadní vedlejší produkty patří stopky, hroznové výlisky a vinné kaly. To je důvod, proč se vinařský průmysl stal jedním z hlavních výrobců biologického odpadu, který zatěžuje životní prostředí. Nicméně, odpadní vedlejší produkty mohou být zdrojem mnoha cenných látek. Proto je výzkum zaměřen na možnost použití vinařského odpadu vedlejších produktů jako nového zdroje antioxidantů; to je zejména využití stonků a hole, které nebyly pro tento účel dosud použity. Antioxidanty mohou být dále použity v potravinářském průmyslu nebo medicíně.
Czech name
Moderní možnosti využití odpadních surovin ze zpracování vinných hroznů
Czech description
Vitis vinifera, je jedním z nejvíce pěstovaných plodin po celém světě. Při výrobě vína se hromadí různé vedlejší produkty. Mezi nejdůležitější odpadní vedlejší produkty patří stopky, hroznové výlisky a vinné kaly. To je důvod, proč se vinařský průmysl stal jedním z hlavních výrobců biologického odpadu, který zatěžuje životní prostředí. Nicméně, odpadní vedlejší produkty mohou být zdrojem mnoha cenných látek. Proto je výzkum zaměřen na možnost použití vinařského odpadu vedlejších produktů jako nového zdroje antioxidantů; to je zejména využití stonků a hole, které nebyly pro tento účel dosud použity. Antioxidanty mohou být dále použity v potravinářském průmyslu nebo medicíně.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Prague University Analytical Centre II and III - NPU 2015-2020</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
111
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
103-108
UT code for WoS article
000397150200002
EID of the result in the Scopus database
—