The influence of recipe on the formation of 3-MCPD esters
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43913947" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43913947 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv receptury na vznik esterů 3-MCPD
Original language description
Během pečení vzniká mnoho senzoricky významných látek. Zároveň mohou vznikat také procesní kontaminanty, jako jsou například akrylamid, 5-hydroxymethylfurfural nebo estery 3-monochlor-propan-1,2-diolu. Posledně zmíněný procesní kontaminant byl poprvé objeven v rafinovaných olejích, především palmovému tuku, a posléze v tepelně zpracovaných potravinách. Tam jejich přítomnost může být způsobena vedle vzniku v průběhu zpracování také vnesením prostřednictvím oleje nebo tuku, které prošly rafinací. Riziko konzumace 3-MCPD esterů spočívá v uvolnění 3-MCPD (klasifikovaný jako pravděpodobný lidský karcinogen) in vivo působením lipáz. Závažnost rizika tohoto precesního kontaminantu byla hodnocena EFSA CONTAM, který původní tolerovatelný denní limit 3-MCPD snížil 2,5krát na aktuální hodnotu 0,8 ?g/kg tělesné hmotnosti za den. Jelikož sušenky přispívají významně k dietární expozici 3-MCPD esterů a akrylamidu, a to především u dětí, byl v rámci této práce sledován vliv receptury a délka pečení na vznik těchto procesních kontaminantů. Kromě tuku (máslo, palmový tuk, margarin) byly testovány také účinky emulgátorů (lecithin, směs mono- a diacylgylcerolů za a bez přítomnosti kyseliny vinné). Pomocí HS-SPME-GC-TOF-HRMS byly sledovány také profily aromatických látek, vznikající během tepelného zpracování jednotlivých receptur sušenek, jakožto důležité ukazatele podmiňující senzorickou jakost finálního produktu. Závěrem byl proveden monitoring kvality dětských sušenek na českém trhu.
Czech name
Vliv receptury na vznik esterů 3-MCPD
Czech description
Během pečení vzniká mnoho senzoricky významných látek. Zároveň mohou vznikat také procesní kontaminanty, jako jsou například akrylamid, 5-hydroxymethylfurfural nebo estery 3-monochlor-propan-1,2-diolu. Posledně zmíněný procesní kontaminant byl poprvé objeven v rafinovaných olejích, především palmovému tuku, a posléze v tepelně zpracovaných potravinách. Tam jejich přítomnost může být způsobena vedle vzniku v průběhu zpracování také vnesením prostřednictvím oleje nebo tuku, které prošly rafinací. Riziko konzumace 3-MCPD esterů spočívá v uvolnění 3-MCPD (klasifikovaný jako pravděpodobný lidský karcinogen) in vivo působením lipáz. Závažnost rizika tohoto precesního kontaminantu byla hodnocena EFSA CONTAM, který původní tolerovatelný denní limit 3-MCPD snížil 2,5krát na aktuální hodnotu 0,8 ?g/kg tělesné hmotnosti za den. Jelikož sušenky přispívají významně k dietární expozici 3-MCPD esterů a akrylamidu, a to především u dětí, byl v rámci této práce sledován vliv receptury a délka pečení na vznik těchto procesních kontaminantů. Kromě tuku (máslo, palmový tuk, margarin) byly testovány také účinky emulgátorů (lecithin, směs mono- a diacylgylcerolů za a bez přítomnosti kyseliny vinné). Pomocí HS-SPME-GC-TOF-HRMS byly sledovány také profily aromatických látek, vznikající během tepelného zpracování jednotlivých receptur sušenek, jakožto důležité ukazatele podmiňující senzorickou jakost finálního produktu. Závěrem byl proveden monitoring kvality dětských sušenek na českém trhu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Prague University Analytical Centre II and III - NPU 2015-2020</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ; XLVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-995-2
ISSN
1802-1433
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
56-59
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 22, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—