All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fonio - application into composte flours and bakery products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914172" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914172 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Fonio ? uplatnění do komozitních směsí a pekařských výrobků

  • Original language description

    Fonio je drobnoplodá africká obilovina, která se vyskytuje v bílé a černé variantě semen. Složením se tyto formy od sebe významněji neliší, v některých státech subsaharské Afriky (Mali. Burkina Faso) přestavují až 2/3 denního příjmu potravy. Typickými výrobky jsou celozrnná mouka a placky injera z spontánně fermentovaného těsta. V práci byl testován vliv přídavků obou forem na analytické znaky a reologické chování nefermentovaného i fermentovaného těsta s podíly 2,5; 5,0, nebo 10,0 % netradiční suroviny a kvalitu pečiva z těchto kompozitních mouk. Celková kvalita bílkovin se přídavky zhoršila jen mírně, zejména snižením extenzografické tažnosti a tím zpracovatelnosti těsta. Během dokynutí těsta se prodloužila stabilita objemu, v rámci zapékání pak kompozitní vzorky na konci zkoušky dosáhly vyšších objemů. Vyšší přídavky mírně snížily měrný objem výrobků, hlavní změna byla pozorována ve zhoršení tvaru (klenutí) bulek. Senzoricky se celozrnná foniová mouka z bílých semen projevila méně, pro variantu z černých zrn převládala nahořklá celozrnná příchuť a gumovitá střída s méně homogenní pórovitostí. Přínost obou forem fonia spočívá ve zvýšení celkoého podílu vlákniny potravy z 3,12 až na 3,58%.

  • Czech name

    Fonio ? uplatnění do komozitních směsí a pekařských výrobků

  • Czech description

    Fonio je drobnoplodá africká obilovina, která se vyskytuje v bílé a černé variantě semen. Složením se tyto formy od sebe významněji neliší, v některých státech subsaharské Afriky (Mali. Burkina Faso) přestavují až 2/3 denního příjmu potravy. Typickými výrobky jsou celozrnná mouka a placky injera z spontánně fermentovaného těsta. V práci byl testován vliv přídavků obou forem na analytické znaky a reologické chování nefermentovaného i fermentovaného těsta s podíly 2,5; 5,0, nebo 10,0 % netradiční suroviny a kvalitu pečiva z těchto kompozitních mouk. Celková kvalita bílkovin se přídavky zhoršila jen mírně, zejména snižením extenzografické tažnosti a tím zpracovatelnosti těsta. Během dokynutí těsta se prodloužila stabilita objemu, v rámci zapékání pak kompozitní vzorky na konci zkoušky dosáhly vyšších objemů. Vyšší přídavky mírně snížily měrný objem výrobků, hlavní změna byla pozorována ve zhoršení tvaru (klenutí) bulek. Senzoricky se celozrnná foniová mouka z bílých semen projevila méně, pro variantu z černých zrn převládala nahořklá celozrnná příchuť a gumovitá střída s méně homogenní pórovitostí. Přínost obou forem fonia spočívá ve zvýšení celkoého podílu vlákniny potravy z 3,12 až na 3,58%.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10700 - Other natural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Ročenka pekaře a cukráře

  • ISSN

    1231-241X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2017

  • Issue of the periodical within the volume

    neuveden

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    "17 "-20

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database