Fonio - additions effect on wheat flour behaviour
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43915330" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43915330 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Fonio - vliv přídavků na chování kompozitní mouky
Original language description
Dva druhy celozrnné fonio mouky byly testovány ve směsích s pšeničnou (přídavky 2,5, 5,0 a 10,0). Vliv obou typů fonií na Zelenyho hodnoty a čísla poklesu byl spíše neprůkazný ? s vyšším podílem alternativních mouk byly změřeny nižší hodnoty zmíněných analytických testů. Pokud jde o výsledky provedené na farinografu, kompozitní mouka obsahující komerční nebo laboratorně připravenou fonio mouku může být rozlišena pouze podle parametru stabilita konzistence těsta. Podle ostatních parametrech farinografu vykazovaly kompozity mouky vlastnosti srovnatelné s kontrolou pšenice. Viskozitní profily určené pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer odhalily vyšší viskozitu pro kompozity s komerční fonio celozrnnou moukou, pravdpodobně kvůli vyššímu obsahu poškozeného škrobu. RVA parametry Peak viscosity a Final viscosity závisely na složení testovaných směsí ve vyšším míře. Předpověď obsahu fonio mouky by mohla být úspěšná od cca 71 %.
Czech name
Fonio - vliv přídavků na chování kompozitní mouky
Czech description
Dva druhy celozrnné fonio mouky byly testovány ve směsích s pšeničnou (přídavky 2,5, 5,0 a 10,0). Vliv obou typů fonií na Zelenyho hodnoty a čísla poklesu byl spíše neprůkazný ? s vyšším podílem alternativních mouk byly změřeny nižší hodnoty zmíněných analytických testů. Pokud jde o výsledky provedené na farinografu, kompozitní mouka obsahující komerční nebo laboratorně připravenou fonio mouku může být rozlišena pouze podle parametru stabilita konzistence těsta. Podle ostatních parametrech farinografu vykazovaly kompozity mouky vlastnosti srovnatelné s kontrolou pšenice. Viskozitní profily určené pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer odhalily vyšší viskozitu pro kompozity s komerční fonio celozrnnou moukou, pravdpodobně kvůli vyššímu obsahu poškozeného škrobu. RVA parametry Peak viscosity a Final viscosity závisely na složení testovaných směsí ve vyšším míře. Předpověď obsahu fonio mouky by mohla být úspěšná od cca 71 %.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
247-251
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—