Fonio - additions effect on wheat flour behaviour
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43915331" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43915331 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Fonio - vliv přídavků na kvalitu cereálních výrobků
Original language description
Dva druhy celozrnné fonio mouky byly testovány ve směsích s pšeničnou (přídavky 2,5, 5,0 a 10,0). Vliv obou typů fonií na hodnoty Zelenyho testu a čísla poklesu byl spíše nevýznamný. Vyšší podíly alternativní mouky se projevily snížením hodnoty zmíněných analytických testů. Měrné objemy variant pečiva, které obsahovaly 5 % obou typů mouky, byly srovnatelné s kontrolou, ale klenutí měly horší. Kvalita upravených sušenek se mezi protějšky F1 a F2 nijak výrazně nelišila, a bylo zjištěno, že i s nejvyšší dávkou fonia byly přijatelné. V případě těstovin ve tvaru kolínek se jejich tvar a chuť po uvaření částečně zhoršily, zejména vlivem laboratorně připravené suroviny F2 (celozrnná chuť).
Czech name
Fonio - vliv přídavků na kvalitu cereálních výrobků
Czech description
Dva druhy celozrnné fonio mouky byly testovány ve směsích s pšeničnou (přídavky 2,5, 5,0 a 10,0). Vliv obou typů fonií na hodnoty Zelenyho testu a čísla poklesu byl spíše nevýznamný. Vyšší podíly alternativní mouky se projevily snížením hodnoty zmíněných analytických testů. Měrné objemy variant pečiva, které obsahovaly 5 % obou typů mouky, byly srovnatelné s kontrolou, ale klenutí měly horší. Kvalita upravených sušenek se mezi protějšky F1 a F2 nijak výrazně nelišila, a bylo zjištěno, že i s nejvyšší dávkou fonia byly přijatelné. V případě těstovin ve tvaru kolínek se jejich tvar a chuť po uvaření částečně zhoršily, zejména vlivem laboratorně připravené suroviny F2 (celozrnná chuť).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
6
Pages from-to
146-151
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—