Assessment of utilization of flax fiber for the production of heat-treated meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916003" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916003 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení využití lněné vlákniny při výrobě tepelně opracovaných masných výrobků
Original language description
Masné výrobky vyrobené za použití takzvaných funkčních potravin (super potravin), jakými jsou například Chia semínka, lněná semínka nebo lněná vláknina, se na trhu objevují jen ojediněle. Tyto suroviny je relativně obtížné začlenit do výroby masných výrobků, tak aby si zachovaly pozitivní vliv na nutriční složení masných výrobků při zachování, pro spotřebitele přijatelných, senzorických vlastností. V této studii byla použita lněná vláknina jako surovina pro výrobu jemného salámu a játrové paštiky (0%, 3%, 6% přídavek lněné vlákniny) s cílem zlepšení nutričních vlastností tepelně opracovaných masných výrobků. Použití lněné vlákniny v masných výrobcích za účelem zlepšení profilu mastných kyselin a zvýšení obsahu vlákniny v masných výrobcích zatím nebylo dostatečně posouzeno. Její použití by však mohlo v případě vhodné optimalizace zlepšit nutriční hodnotu vybraných masných výrobků.
Czech name
Hodnocení využití lněné vlákniny při výrobě tepelně opracovaných masných výrobků
Czech description
Masné výrobky vyrobené za použití takzvaných funkčních potravin (super potravin), jakými jsou například Chia semínka, lněná semínka nebo lněná vláknina, se na trhu objevují jen ojediněle. Tyto suroviny je relativně obtížné začlenit do výroby masných výrobků, tak aby si zachovaly pozitivní vliv na nutriční složení masných výrobků při zachování, pro spotřebitele přijatelných, senzorických vlastností. V této studii byla použita lněná vláknina jako surovina pro výrobu jemného salámu a játrové paštiky (0%, 3%, 6% přídavek lněné vlákniny) s cílem zlepšení nutričních vlastností tepelně opracovaných masných výrobků. Použití lněné vlákniny v masných výrobcích za účelem zlepšení profilu mastných kyselin a zvýšení obsahu vlákniny v masných výrobcích zatím nebylo dostatečně posouzeno. Její použití by však mohlo v případě vhodné optimalizace zlepšit nutriční hodnotu vybraných masných výrobků.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
XXIX.
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
36-40
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—