Linseed fiber for cereal products with nutritional benefit
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915611" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915611 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22810/18:43915611
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lněná vláknina pro cereální výrobky s nutríčním přínosem
Original language description
Lněná vláknina je komerční potravinářský výrobek získaný ze lnu setého po lisování nebo extrakci oleje a vysévání v sypké formě. Průměrné výživové hodnoty pro výrobky ze semene hnědého a zlatého druhu určuje obsah sacharidů (2,4 %), bílkovin (32 %) a tuků (16,6 %). Podle technologie výroby tvoří největší hmotnostní podíl vláknina (TDF 45,2 g, IDF 37,9 g a SDS 7,4 g). Cílem práce bylo popsat změny v technologické kvalitě komerční pšeničné mouky hladké vlivem přídavků lněné vlákniny vyrobené ze semen 2 odrůd zlatého lnu (Amon, Raciol) pěstovaných v letech 2015-2017. Hodnotil se stav sacharido-amylázového komplexu (číslo poklesu), kvalita bílkovin (Zelenyho test) kompozitních směsí a znaky laboratorně připraveného pečiva.Produkty ze semen lnu setého lze označit za potenciální potravinářská aditiva z důvodu vyššího obsahu bílkovin a vlákniny. Řadí se mezi přírodní suroviny, zvyšující nutriční benefit pro spotřebitele. Při uplatnění pro cereální výrobky jsou vhodné ve směsi s pšeničnou moukou v koncentraci do 10% v závislosti na kvalitě lněného produktu a pšeničné mouky.
Czech name
Lněná vláknina pro cereální výrobky s nutríčním přínosem
Czech description
Lněná vláknina je komerční potravinářský výrobek získaný ze lnu setého po lisování nebo extrakci oleje a vysévání v sypké formě. Průměrné výživové hodnoty pro výrobky ze semene hnědého a zlatého druhu určuje obsah sacharidů (2,4 %), bílkovin (32 %) a tuků (16,6 %). Podle technologie výroby tvoří největší hmotnostní podíl vláknina (TDF 45,2 g, IDF 37,9 g a SDS 7,4 g). Cílem práce bylo popsat změny v technologické kvalitě komerční pšeničné mouky hladké vlivem přídavků lněné vlákniny vyrobené ze semen 2 odrůd zlatého lnu (Amon, Raciol) pěstovaných v letech 2015-2017. Hodnotil se stav sacharido-amylázového komplexu (číslo poklesu), kvalita bílkovin (Zelenyho test) kompozitních směsí a znaky laboratorně připraveného pečiva.Produkty ze semen lnu setého lze označit za potenciální potravinářská aditiva z důvodu vyššího obsahu bílkovin a vlákniny. Řadí se mezi přírodní suroviny, zvyšující nutriční benefit pro spotřebitele. Při uplatnění pro cereální výrobky jsou vhodné ve směsi s pšeničnou moukou v koncentraci do 10% v závislosti na kvalitě lněného produktu a pšeničné mouky.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
QUALIMA 2018 - 27. Odborný seminář k jakosti potravinářských a krmivářských produktů
ISBN
978-80-904468-9-2
ISSN
1213-5380
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
2
Pages from-to
14-15
Publisher name
Mezos, s.r.o.
Place of publication
Hradec Králové
Event location
Pardubice
Event date
Oct 23, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—