All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Linseed fiber for cereal products with nutritional benefit

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915611" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915611 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22810/18:43915611

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Lněná vláknina pro cereální výrobky s nutríčním přínosem

  • Original language description

    Lněná vláknina je komerční potravinářský výrobek získaný ze lnu setého po lisování nebo extrakci oleje a vysévání v sypké formě. Průměrné výživové hodnoty pro výrobky ze semene hnědého a zlatého druhu určuje obsah sacharidů (2,4 %), bílkovin (32 %) a tuků (16,6 %). Podle technologie výroby tvoří největší hmotnostní podíl vláknina (TDF 45,2 g, IDF 37,9 g a SDS 7,4 g). Cílem práce bylo popsat změny v technologické kvalitě komerční pšeničné mouky hladké vlivem přídavků lněné vlákniny vyrobené ze semen 2 odrůd zlatého lnu (Amon, Raciol) pěstovaných v letech 2015-2017. Hodnotil se stav sacharido-amylázového komplexu (číslo poklesu), kvalita bílkovin (Zelenyho test) kompozitních směsí a znaky laboratorně připraveného pečiva.Produkty ze semen lnu setého lze označit za potenciální potravinářská aditiva z důvodu vyššího obsahu bílkovin a vlákniny. Řadí se mezi přírodní suroviny, zvyšující nutriční benefit pro spotřebitele. Při uplatnění pro cereální výrobky jsou vhodné ve směsi s pšeničnou moukou v koncentraci do 10% v závislosti na kvalitě lněného produktu a pšeničné mouky.

  • Czech name

    Lněná vláknina pro cereální výrobky s nutríčním přínosem

  • Czech description

    Lněná vláknina je komerční potravinářský výrobek získaný ze lnu setého po lisování nebo extrakci oleje a vysévání v sypké formě. Průměrné výživové hodnoty pro výrobky ze semene hnědého a zlatého druhu určuje obsah sacharidů (2,4 %), bílkovin (32 %) a tuků (16,6 %). Podle technologie výroby tvoří největší hmotnostní podíl vláknina (TDF 45,2 g, IDF 37,9 g a SDS 7,4 g). Cílem práce bylo popsat změny v technologické kvalitě komerční pšeničné mouky hladké vlivem přídavků lněné vlákniny vyrobené ze semen 2 odrůd zlatého lnu (Amon, Raciol) pěstovaných v letech 2015-2017. Hodnotil se stav sacharido-amylázového komplexu (číslo poklesu), kvalita bílkovin (Zelenyho test) kompozitních směsí a znaky laboratorně připraveného pečiva.Produkty ze semen lnu setého lze označit za potenciální potravinářská aditiva z důvodu vyššího obsahu bílkovin a vlákniny. Řadí se mezi přírodní suroviny, zvyšující nutriční benefit pro spotřebitele. Při uplatnění pro cereální výrobky jsou vhodné ve směsi s pšeničnou moukou v koncentraci do 10% v závislosti na kvalitě lněného produktu a pšeničné mouky.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    QUALIMA 2018 - 27. Odborný seminář k jakosti potravinářských a krmivářských produktů

  • ISBN

    978-80-904468-9-2

  • ISSN

    1213-5380

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    14-15

  • Publisher name

    Mezos, s.r.o.

  • Place of publication

    Hradec Králové

  • Event location

    Pardubice

  • Event date

    Oct 23, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article