Eggs as an excellent food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916774" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916774 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vejce jako vynikající potravina
Original language description
Vejce patří k nutričně nejvýznamnějším potravinám. Obsahují plnohodnotné proteiny s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin. V lipidech žloutku jsou významně zastoupeny fosfolipidy a převládají nenasycené mastné kyseliny, u kterých je přirozeně nízký poměr mezi PUFA n-6 a PUFA n-3, který lze modifikovat složením krmné směsi až na ideální hodnotu 1:1 („Omega vejce“). Vaječný cholesterol má velmi malý a klinicky nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu. Vejce jsou velmi dobře stravitelná. Předností vaječného bílku je nízká energetická hodnota, nevýhodou je, že patří mezi silné alergeny, zvláště u malých dětí. Funkční (technologické) vlastnosti vajec, jako je tvorba gelu, tvorba pěny a tvorba emulze, jsou využívány v mnoha potravinářských výrobách.
Czech name
Vejce jako vynikající potravina
Czech description
Vejce patří k nutričně nejvýznamnějším potravinám. Obsahují plnohodnotné proteiny s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin. V lipidech žloutku jsou významně zastoupeny fosfolipidy a převládají nenasycené mastné kyseliny, u kterých je přirozeně nízký poměr mezi PUFA n-6 a PUFA n-3, který lze modifikovat složením krmné směsi až na ideální hodnotu 1:1 („Omega vejce“). Vaječný cholesterol má velmi malý a klinicky nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu. Vejce jsou velmi dobře stravitelná. Předností vaječného bílku je nízká energetická hodnota, nevýhodou je, že patří mezi silné alergeny, zvláště u malých dětí. Funkční (technologické) vlastnosti vajec, jako je tvorba gelu, tvorba pěny a tvorba emulze, jsou využívány v mnoha potravinářských výrobách.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
3
Issue of the periodical within the volume
3/2018
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
38-40
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—