All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Eggs as an excellent food

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916774" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916774 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vejce jako vynikající potravina

  • Original language description

    Vejce patří k nutričně nejvýznamnějším potravinám. Obsahují plnohodnotné proteiny s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin. V lipidech žloutku jsou významně zastoupeny fosfolipidy a převládají nenasycené mastné kyseliny, u kterých je přirozeně nízký poměr mezi PUFA n-6 a PUFA n-3, který lze modifikovat složením krmné směsi až na ideální hodnotu 1:1 („Omega vejce“). Vaječný cholesterol má velmi malý a klinicky nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu. Vejce jsou velmi dobře stravitelná. Předností vaječného bílku je nízká energetická hodnota, nevýhodou je, že patří mezi silné alergeny, zvláště u malých dětí. Funkční (technologické) vlastnosti vajec, jako je tvorba gelu, tvorba pěny a tvorba emulze, jsou využívány v mnoha potravinářských výrobách.

  • Czech name

    Vejce jako vynikající potravina

  • Czech description

    Vejce patří k nutričně nejvýznamnějším potravinám. Obsahují plnohodnotné proteiny s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin. V lipidech žloutku jsou významně zastoupeny fosfolipidy a převládají nenasycené mastné kyseliny, u kterých je přirozeně nízký poměr mezi PUFA n-6 a PUFA n-3, který lze modifikovat složením krmné směsi až na ideální hodnotu 1:1 („Omega vejce“). Vaječný cholesterol má velmi malý a klinicky nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu. Vejce jsou velmi dobře stravitelná. Předností vaječného bílku je nízká energetická hodnota, nevýhodou je, že patří mezi silné alergeny, zvláště u malých dětí. Funkční (technologické) vlastnosti vajec, jako je tvorba gelu, tvorba pěny a tvorba emulze, jsou využívány v mnoha potravinářských výrobách.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    3

  • Issue of the periodical within the volume

    3/2018

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    38-40

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database