Development of new meat products in glass and plastic packaging
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917181" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917181 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj nových masných výrobků do skleněných a plastových obalů
Original language description
Společnost Slovácká Fruta, a.s. v rámci projektu vyvinula, inovovala a optimalizovala výrobní postupy týkající se výroby masných výrobků do skleněných a plastových obalů. Investice do nových technologií a stavebních úprav umožnili výrobu zcela nových produktů. Receptury a technologické postupy u těchto produktů byly nastaveny tak, aby vedly k produkci kvalitních a bezpečných masných výrobků balených do skleněných a plastových obalů. Takovými produkty jsou prémiové paštiky, které jsou baleny jak do skleněných obalů, tak do plastových obalových materiálů. Technologický proces při výrobě těchto nových výrobků byl nastaven tak, že k vytvoření textury produktů je využito pomalého a citlivého tepelného ošetření surovin, díky kterému dochází k pozvolné denaturaci bílkovin s minimálním dopadem na senzorické a nutriční vlastnosti. Po tomto kroku jsou jednotlivé složky produktu smíchány a plněny do obalů, ve kterých jsou šetrně sterilovány. Nové technologické postupy, především postupy tepelné přípravy surovin a tepelného opracování a jejich optimalizace umožnily optimalizovat a zkrátit celý technologický proces. Investice do stavebních úprav a nových technologií umožnily optimalizovat a inovovat pracovní postupy díky čemu se výrazně zmenšily možnosti kontaminace fyzikálními, mikrobiologickými a chemickými činiteli a tím snížily možnost potencionálního zdravotního rizika spojeného s konzumací a zpracováním kontaminovaných produktů. Nové produkty se vyrábějí postupem řízené sterilace, který umožňuje optimalizaci tepelného opracování v závislosti na legislativních požadavcích v jednotlivých zemích. Navazující nové technologické postupy vykládky a manipulace se zbožím a stavební úpravy snížily riziko poškození zboží a obalů a usnadnily manipulaci s finálními produkty.
Czech name
Vývoj nových masných výrobků do skleněných a plastových obalů
Czech description
Společnost Slovácká Fruta, a.s. v rámci projektu vyvinula, inovovala a optimalizovala výrobní postupy týkající se výroby masných výrobků do skleněných a plastových obalů. Investice do nových technologií a stavebních úprav umožnili výrobu zcela nových produktů. Receptury a technologické postupy u těchto produktů byly nastaveny tak, aby vedly k produkci kvalitních a bezpečných masných výrobků balených do skleněných a plastových obalů. Takovými produkty jsou prémiové paštiky, které jsou baleny jak do skleněných obalů, tak do plastových obalových materiálů. Technologický proces při výrobě těchto nových výrobků byl nastaven tak, že k vytvoření textury produktů je využito pomalého a citlivého tepelného ošetření surovin, díky kterému dochází k pozvolné denaturaci bílkovin s minimálním dopadem na senzorické a nutriční vlastnosti. Po tomto kroku jsou jednotlivé složky produktu smíchány a plněny do obalů, ve kterých jsou šetrně sterilovány. Nové technologické postupy, především postupy tepelné přípravy surovin a tepelného opracování a jejich optimalizace umožnily optimalizovat a zkrátit celý technologický proces. Investice do stavebních úprav a nových technologií umožnily optimalizovat a inovovat pracovní postupy díky čemu se výrazně zmenšily možnosti kontaminace fyzikálními, mikrobiologickými a chemickými činiteli a tím snížily možnost potencionálního zdravotního rizika spojeného s konzumací a zpracováním kontaminovaných produktů. Nové produkty se vyrábějí postupem řízené sterilace, který umožňuje optimalizaci tepelného opracování v závislosti na legislativních požadavcích v jednotlivých zemích. Navazující nové technologické postupy vykládky a manipulace se zbožím a stavební úpravy snížily riziko poškození zboží a obalů a usnadnily manipulaci s finálními produkty.
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
—
Continuities
O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2018
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Number of pages
98
Place of publication
—
Publisher/client name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Version
—