All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Isolation of lactoferrin and lactoperoxidase by preparative ion-exchange chromatography

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917186" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917186 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Izolace laktoferinu a laktoperoxidasy pomocí iontově-výměnné preparativní chromatografie

  • Original language description

    Laktoferin a laktoperoxidasa patří mezi minoritní syrovátkové bílkoviny, které díky svým funkčním vlastnostem nachází uplatnění v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Preparativní iontově – výměnná chromatografie na katexu je jednou z nejvhodnějších metod pro separaci těchto proteinů, a to především díky jejich vysokému izoelektrickému bodu. K izolaci laktoferinu a laktoperoxidasy byla použita odtučněná kyselá a sladká syrovátka, která byla před separací zahuštěna na ultrafiltrační jednotce ӒKTA flux za použití 50 kDa membrány. Separace laktoferinu a laktoperoxidasy byla prováděna pomocí preparativní iontově – výměnné chromatografie na přístroji ӒKTA pure. K separaci byla použita kolona HiScale 16 se sorbentem WorkBeads 40S. Čistota a koncentrace získaných bílkovinných frakcí byly stanoveny pomocí RP-HPLC (laktoferin) a spektrofotometrickou metodou s využitím ABTS jako substrátu (laktoperoxidasa). Získané frakce byly testovaný také pomocí SDS-PAGE elektroforézy. Během měření se podařilo získat obě bílkovinné frakce. Průměrný obsah laktoferinu získaný ze sladké syrovátky byl 1,12 mg·ml-1 o čistotě 62 % a z kyselé syrovátky 1,62 mg·ml-1 o čistotě 67 %. Obsah laktoperoxidasy byl ve frakci získané ze sladké syrovátky 1,20 mg·ml-1 a ve frakci získané z kyselé syrovátky 0,49 mg·ml-1.

  • Czech name

    Izolace laktoferinu a laktoperoxidasy pomocí iontově-výměnné preparativní chromatografie

  • Czech description

    Laktoferin a laktoperoxidasa patří mezi minoritní syrovátkové bílkoviny, které díky svým funkčním vlastnostem nachází uplatnění v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Preparativní iontově – výměnná chromatografie na katexu je jednou z nejvhodnějších metod pro separaci těchto proteinů, a to především díky jejich vysokému izoelektrickému bodu. K izolaci laktoferinu a laktoperoxidasy byla použita odtučněná kyselá a sladká syrovátka, která byla před separací zahuštěna na ultrafiltrační jednotce ӒKTA flux za použití 50 kDa membrány. Separace laktoferinu a laktoperoxidasy byla prováděna pomocí preparativní iontově – výměnné chromatografie na přístroji ӒKTA pure. K separaci byla použita kolona HiScale 16 se sorbentem WorkBeads 40S. Čistota a koncentrace získaných bílkovinných frakcí byly stanoveny pomocí RP-HPLC (laktoferin) a spektrofotometrickou metodou s využitím ABTS jako substrátu (laktoperoxidasa). Získané frakce byly testovaný také pomocí SDS-PAGE elektroforézy. Během měření se podařilo získat obě bílkovinné frakce. Průměrný obsah laktoferinu získaný ze sladké syrovátky byl 1,12 mg·ml-1 o čistotě 62 % a z kyselé syrovátky 1,62 mg·ml-1 o čistotě 67 %. Obsah laktoperoxidasy byl ve frakci získané ze sladké syrovátky 1,20 mg·ml-1 a ve frakci získané z kyselé syrovátky 0,49 mg·ml-1.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    195-200

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article