Isolation of lactoferrin and lactoperoxidase by preparative ion-exchange chromatography
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917186" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917186 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Izolace laktoferinu a laktoperoxidasy pomocí iontově-výměnné preparativní chromatografie
Original language description
Laktoferin a laktoperoxidasa patří mezi minoritní syrovátkové bílkoviny, které díky svým funkčním vlastnostem nachází uplatnění v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Preparativní iontově – výměnná chromatografie na katexu je jednou z nejvhodnějších metod pro separaci těchto proteinů, a to především díky jejich vysokému izoelektrickému bodu. K izolaci laktoferinu a laktoperoxidasy byla použita odtučněná kyselá a sladká syrovátka, která byla před separací zahuštěna na ultrafiltrační jednotce ӒKTA flux za použití 50 kDa membrány. Separace laktoferinu a laktoperoxidasy byla prováděna pomocí preparativní iontově – výměnné chromatografie na přístroji ӒKTA pure. K separaci byla použita kolona HiScale 16 se sorbentem WorkBeads 40S. Čistota a koncentrace získaných bílkovinných frakcí byly stanoveny pomocí RP-HPLC (laktoferin) a spektrofotometrickou metodou s využitím ABTS jako substrátu (laktoperoxidasa). Získané frakce byly testovaný také pomocí SDS-PAGE elektroforézy. Během měření se podařilo získat obě bílkovinné frakce. Průměrný obsah laktoferinu získaný ze sladké syrovátky byl 1,12 mg·ml-1 o čistotě 62 % a z kyselé syrovátky 1,62 mg·ml-1 o čistotě 67 %. Obsah laktoperoxidasy byl ve frakci získané ze sladké syrovátky 1,20 mg·ml-1 a ve frakci získané z kyselé syrovátky 0,49 mg·ml-1.
Czech name
Izolace laktoferinu a laktoperoxidasy pomocí iontově-výměnné preparativní chromatografie
Czech description
Laktoferin a laktoperoxidasa patří mezi minoritní syrovátkové bílkoviny, které díky svým funkčním vlastnostem nachází uplatnění v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Preparativní iontově – výměnná chromatografie na katexu je jednou z nejvhodnějších metod pro separaci těchto proteinů, a to především díky jejich vysokému izoelektrickému bodu. K izolaci laktoferinu a laktoperoxidasy byla použita odtučněná kyselá a sladká syrovátka, která byla před separací zahuštěna na ultrafiltrační jednotce ӒKTA flux za použití 50 kDa membrány. Separace laktoferinu a laktoperoxidasy byla prováděna pomocí preparativní iontově – výměnné chromatografie na přístroji ӒKTA pure. K separaci byla použita kolona HiScale 16 se sorbentem WorkBeads 40S. Čistota a koncentrace získaných bílkovinných frakcí byly stanoveny pomocí RP-HPLC (laktoferin) a spektrofotometrickou metodou s využitím ABTS jako substrátu (laktoperoxidasa). Získané frakce byly testovaný také pomocí SDS-PAGE elektroforézy. Během měření se podařilo získat obě bílkovinné frakce. Průměrný obsah laktoferinu získaný ze sladké syrovátky byl 1,12 mg·ml-1 o čistotě 62 % a z kyselé syrovátky 1,62 mg·ml-1 o čistotě 67 %. Obsah laktoperoxidasy byl ve frakci získané ze sladké syrovátky 1,20 mg·ml-1 a ve frakci získané z kyselé syrovátky 0,49 mg·ml-1.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
6
Pages from-to
195-200
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 24, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—