Methodology for characterization of poppy seeds using metabolomic fingerprints / profiles
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918973" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918973 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika pro charakterizaci semen máku setého pomocí metabolomických fingerprintů / profilů
Original language description
Parametry a pracovní charakteristiky uvedené analytické metody, která je založená na principu U-HPLC-HRMS, jsou vhodné pro získání rychlé kvalitativní informace o autenticitě makových semen (ověření geografického původu makových semen, průkaz tepelného ošetření). Metodika byla vyvinuta pro účely projektu QK172026311530272 - „Diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého". Aplikace metody v rámci tohoto projektu významně přispěje k potvrzení původu makových semen a zároveň k popsání chemických změn, které probíhají během termostabilizace máku. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Uvedenou metodiku je vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu možné aplikovat ve smluvních státních i soukromých laboratořích a výzkumných centrech.
Czech name
Metodika pro charakterizaci semen máku setého pomocí metabolomických fingerprintů / profilů
Czech description
Parametry a pracovní charakteristiky uvedené analytické metody, která je založená na principu U-HPLC-HRMS, jsou vhodné pro získání rychlé kvalitativní informace o autenticitě makových semen (ověření geografického původu makových semen, průkaz tepelného ošetření). Metodika byla vyvinuta pro účely projektu QK172026311530272 - „Diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého". Aplikace metody v rámci tohoto projektu významně přispěje k potvrzení původu makových semen a zároveň k popsání chemických změn, které probíhají během termostabilizace máku. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Uvedenou metodiku je vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu možné aplikovat ve smluvních státních i soukromých laboratořích a výzkumných centrech.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Mák fingerprint
Regulation ID
9/2019
Technical parameters
ISO 9001
Economical parameters
Výhodou metodiky je využití ultra-vysokoúčinné LC, která má oproti konvenční HPLC vyšší separační potenciál, umožňuje významné zkrácení doby analýzy, ale i snížení spotřeby rozpouštědel. To je výhodné jak z ekonomického, tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů. Při bilanci ekonomických aspektů bylo předpokládáno, že laboratoř má již má zkušenosti s analýzou v systémech U-HPLC-HRMS a vlastní LC-HRMS. Implementace metody zahrnuje zjištění aktuálních pracovních charakteristik zejména zjištění citlivosti a opakovatelnosti metody. Za předpokladu, že by bylo provedeno 20 verifikačních a kontrolních analýz (provozní náklady 1400 Kč/1 analýza), celkové náklady na implementaci by se rovnaly 28 tis. Kč. Ekonomicky významným přínosem je podstatné zvýšení účinnosti kontroly dodržování nařízení (ES) č. 1169/2011 a nařízení (ES) č. 178/2002. Dalším přínosem je zvýšení důvěry veřejnosti k potravinám. Ekonomické přínosy očekávané v této oblasti nelze však přesně kvantifikovat.
Certification body designation
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 603 00, Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů