Methodology for genotyping genetic resources of poppy (Papaver somniferum L.) using SSR and IRAP markers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26784246%3A_____%2F20%3AN0000007" target="_blank" >RIV/26784246:_____/20:N0000007 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/20:43901454
Result on the web
<a href="http://biocentrum.zf.jcu.cz/docs/lab/Metodiky-metodika-m-25c7cc0dc3.pdf" target="_blank" >http://biocentrum.zf.jcu.cz/docs/lab/Metodiky-metodika-m-25c7cc0dc3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika pro genotypizaci genetických zdrojů máku setého (Papaver somniferum L.) pomocí SSR a IRAP markerů
Original language description
Cílem předložené metodiky je popis genetické diverzity genetických zdrojů máku pomocí analýzy mikrosatelitů a metody IRAP. Tyto metody nejenže umožňují popis a charakterizaci genetických zdrojů, ale také najdou své uplatnění ve šlechtění rostlin, semenářství (hodnocení čistoty a pravosti osiva) a potravinářství (ověření pravosti „českého máku“, tak aby nemohl být zaměňován s genotypy, které neodpovídají této charakteristice). Nespornou výhodou analýz je možnost identifikace genotypu ve vzorku semen, rostlin, potravinářských surovin i hotových výrobků.
Czech name
Metodika pro genotypizaci genetických zdrojů máku setého (Papaver somniferum L.) pomocí SSR a IRAP markerů
Czech description
Cílem předložené metodiky je popis genetické diverzity genetických zdrojů máku pomocí analýzy mikrosatelitů a metody IRAP. Tyto metody nejenže umožňují popis a charakterizaci genetických zdrojů, ale také najdou své uplatnění ve šlechtění rostlin, semenářství (hodnocení čistoty a pravosti osiva) a potravinářství (ověření pravosti „českého máku“, tak aby nemohl být zaměňován s genotypy, které neodpovídají této charakteristice). Nespornou výhodou analýz je možnost identifikace genotypu ve vzorku semen, rostlin, potravinářských surovin i hotových výrobků.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810391" target="_blank" >QK1810391: Utilization of genomic and transcriptomic approaches to create genetic resources and breeding materials of poppy with specific traits</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN: 978-80-7394-826-9
Regulation ID
UKZUZ 199189/2020
Technical parameters
UKZUZ 199189/2020
Economical parameters
Molekulární markery popisované v této metodice mají značný ekonomický význam pro semenářské či obchodní firmy a šlechtitelská pracoviště (hodnocení pravosti a čistoty osiva, odrůdové deklarace produktu – semen, selekce genotypů při šlechtění). Vzhledem k tomu, že u většiny ekonomicky významných plodin dochází k zužování genetické diverzity, mohou právě molekulární markery velice rychle pomoci s genetickým popisem a identifikací odrůd. Výhodou těchto markerů je, že lze analyzovat mladé rostliny nedestruktivním způsobem a po rychlé analýze ponechat pouze rostliny žádaného genotypu, čímž se významně sníží náklady na dopěstování a doba šlechtění jedné odrůdy se může výrazně zkrátit. Důležitá je i rychlost analýzy, kdy pro detailní morfologickou analýzu je zapotřebí celá vegetace, výsledky molekulární analýzy jsou pak k dispozici i v řádu hodin.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů