Use of bacteriophages in food production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919126" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919126 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití bakteriofágů při výrobě potravin
Original language description
Bakteriofágy jsou viry infikující bakterie. Jsou schopné lyzovat napadené bakterie, a mohou proto sloužit jako účinné antibakteriální prostředky. Jejich nevýhodou je, že každý druh bakteriofágu napadá pouze konkrétní druh bakterie nebo nanejvýš skupinu příbuzných druhů bakterií. Vzhledem k tomu, že se významně zvyšuje počet druhů bakterií, které jsou rezistentní vůči antibiotikům a také ke konzervačním a sanitačním prostředkům používaným v potravinářství, přímo se nabízí možnost použití bakteriofágů k jejich inhibici. V současné době již existuje řada preparátů, které se používají v potravinářských výrobách hlavně proti patogenním bateriím. Využití našly například v ochraně masa a masných výrobků, v mlékárenství, v balení potravin, k zajištění čistoty potravinářských zařízení a podobně. Tento příspěvek bude věnován přehledu současného stavu poznání v této oblasti. Budou zde diskutovány možné aplikace bakteriofágů v potravinářství a výhody a nevýhody jejich použití. Náš právě zahajovaný projekt směřuje k využití bakteriofágů k ošetření odpadních vod z potravinářských výrob. Tyto vody bývají silně kontaminovány fytopatogeny. Cílem projektu je zabránit jejich šíření dále do životního prostředí, kde by mohly ohrozit jak přirozené prostředí, tak zejména monokulturně pěstované plodiny.
Czech name
Využití bakteriofágů při výrobě potravin
Czech description
Bakteriofágy jsou viry infikující bakterie. Jsou schopné lyzovat napadené bakterie, a mohou proto sloužit jako účinné antibakteriální prostředky. Jejich nevýhodou je, že každý druh bakteriofágu napadá pouze konkrétní druh bakterie nebo nanejvýš skupinu příbuzných druhů bakterií. Vzhledem k tomu, že se významně zvyšuje počet druhů bakterií, které jsou rezistentní vůči antibiotikům a také ke konzervačním a sanitačním prostředkům používaným v potravinářství, přímo se nabízí možnost použití bakteriofágů k jejich inhibici. V současné době již existuje řada preparátů, které se používají v potravinářských výrobách hlavně proti patogenním bateriím. Využití našly například v ochraně masa a masných výrobků, v mlékárenství, v balení potravin, k zajištění čistoty potravinářských zařízení a podobně. Tento příspěvek bude věnován přehledu současného stavu poznání v této oblasti. Budou zde diskutovány možné aplikace bakteriofágů v potravinářství a výhody a nevýhody jejich použití. Náš právě zahajovaný projekt směřuje k využití bakteriofágů k ošetření odpadních vod z potravinářských výrob. Tyto vody bývají silně kontaminovány fytopatogeny. Cílem projektu je zabránit jejich šíření dále do životního prostředí, kde by mohly ohrozit jak přirozené prostředí, tak zejména monokulturně pěstované plodiny.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biocontrol of selected potato pathogenic bacteria</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-057-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
53-55
Publisher name
VŠCHT + VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 27, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—