All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Use of bacteriophages in food production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919126" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919126 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití bakteriofágů při výrobě potravin

  • Original language description

    Bakteriofágy jsou viry infikující bakterie. Jsou schopné lyzovat napadené bakterie, a mohou proto sloužit jako účinné antibakteriální prostředky. Jejich nevýhodou je, že každý druh bakteriofágu napadá pouze konkrétní druh bakterie nebo nanejvýš skupinu příbuzných druhů bakterií. Vzhledem k tomu, že se významně zvyšuje počet druhů bakterií, které jsou rezistentní vůči antibiotikům a také ke konzervačním a sanitačním prostředkům používaným v potravinářství, přímo se nabízí možnost použití bakteriofágů k jejich inhibici. V současné době již existuje řada preparátů, které se používají v potravinářských výrobách hlavně proti patogenním bateriím. Využití našly například v ochraně masa a masných výrobků, v mlékárenství, v balení potravin, k zajištění čistoty potravinářských zařízení a podobně. Tento příspěvek bude věnován přehledu současného stavu poznání v této oblasti. Budou zde diskutovány možné aplikace bakteriofágů v potravinářství a výhody a nevýhody jejich použití. Náš právě zahajovaný projekt směřuje k využití bakteriofágů k ošetření odpadních vod z potravinářských výrob. Tyto vody bývají silně kontaminovány fytopatogeny. Cílem projektu je zabránit jejich šíření dále do životního prostředí, kde by mohly ohrozit jak přirozené prostředí, tak zejména monokulturně pěstované plodiny.

  • Czech name

    Využití bakteriofágů při výrobě potravin

  • Czech description

    Bakteriofágy jsou viry infikující bakterie. Jsou schopné lyzovat napadené bakterie, a mohou proto sloužit jako účinné antibakteriální prostředky. Jejich nevýhodou je, že každý druh bakteriofágu napadá pouze konkrétní druh bakterie nebo nanejvýš skupinu příbuzných druhů bakterií. Vzhledem k tomu, že se významně zvyšuje počet druhů bakterií, které jsou rezistentní vůči antibiotikům a také ke konzervačním a sanitačním prostředkům používaným v potravinářství, přímo se nabízí možnost použití bakteriofágů k jejich inhibici. V současné době již existuje řada preparátů, které se používají v potravinářských výrobách hlavně proti patogenním bateriím. Využití našly například v ochraně masa a masných výrobků, v mlékárenství, v balení potravin, k zajištění čistoty potravinářských zařízení a podobně. Tento příspěvek bude věnován přehledu současného stavu poznání v této oblasti. Budou zde diskutovány možné aplikace bakteriofágů v potravinářství a výhody a nevýhody jejich použití. Náš právě zahajovaný projekt směřuje k využití bakteriofágů k ošetření odpadních vod z potravinářských výrob. Tyto vody bývají silně kontaminovány fytopatogeny. Cílem projektu je zabránit jejich šíření dále do životního prostředí, kde by mohly ohrozit jak přirozené prostředí, tak zejména monokulturně pěstované plodiny.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910028" target="_blank" >QK1910028: Biocontrol of selected potato pathogenic bacteria</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-057-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    53-55

  • Publisher name

    VŠCHT + VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 27, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article