The market research of salt content in selected products available on the Czech market
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919355" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919355 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Průzkum obsahu soli ve vybraných výrobcích dostupných na českém trhu
Original language description
Sůl je běžně používaný název pro chlorid sodný, jeden z hlavních zdrojů sodíku ve výživě. Velké množství konzumované soli (9–12 g/ den) je považováno za vážný zdravotní problém. Přibližně 75–80 % soli ve stravě je přijato konzumací průmyslově zpracované potravy, 5–10 % přijaté soli se vyskytuje v potravinách přirozeně a 10–15 % je sůl přidaná během vaření nebo dosolení konzumentem tzv. „na stole“. V reakci na naléhavost snížení příjmu sodíku iniciovala Světová zdravotnická organizace (WHO) globální hnutí s cílem snížit příjem soli na méně než 5 g/ den do roku 2025. Lidské receptory pro slanou chuť se jsou schopny adaptovat na nízké koncentrace soli. Malé a postupné snižování obsahu sodíku ve zpracovaných potravinách nemůže být detekováno smyslově a může tak představovat cestu k redukci jeho obsahu v potravinách. Průzkum trhu byl zaměřený na potraviny s vysokým obsahem soli (sodíku), dostupné v tržní síti v České republice. Zkoumány byly například masné výrobky, sýry a další mléčné výrobky, rajčatové výrobky, nakládaná zelenina a slané pochutiny. Cílem tohoto průzkumu bylo porovnat obsah soli v rámci jednotlivých komodit potravin, uvést tyto hodnoty v kontextu s výživovými a zdravotními doporučeními a zhodnotit dosavadní snahy výrobců o reformulaci těchto výrobků.
Czech name
Průzkum obsahu soli ve vybraných výrobcích dostupných na českém trhu
Czech description
Sůl je běžně používaný název pro chlorid sodný, jeden z hlavních zdrojů sodíku ve výživě. Velké množství konzumované soli (9–12 g/ den) je považováno za vážný zdravotní problém. Přibližně 75–80 % soli ve stravě je přijato konzumací průmyslově zpracované potravy, 5–10 % přijaté soli se vyskytuje v potravinách přirozeně a 10–15 % je sůl přidaná během vaření nebo dosolení konzumentem tzv. „na stole“. V reakci na naléhavost snížení příjmu sodíku iniciovala Světová zdravotnická organizace (WHO) globální hnutí s cílem snížit příjem soli na méně než 5 g/ den do roku 2025. Lidské receptory pro slanou chuť se jsou schopny adaptovat na nízké koncentrace soli. Malé a postupné snižování obsahu sodíku ve zpracovaných potravinách nemůže být detekováno smyslově a může tak představovat cestu k redukci jeho obsahu v potravinách. Průzkum trhu byl zaměřený na potraviny s vysokým obsahem soli (sodíku), dostupné v tržní síti v České republice. Zkoumány byly například masné výrobky, sýry a další mléčné výrobky, rajčatové výrobky, nakládaná zelenina a slané pochutiny. Cílem tohoto průzkumu bylo porovnat obsah soli v rámci jednotlivých komodit potravin, uvést tyto hodnoty v kontextu s výživovými a zdravotními doporučeními a zhodnotit dosavadní snahy výrobců o reformulaci těchto výrobků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910100" target="_blank" >QK1910100: Impact of reformulation on the shelf-life and physical and chemical properties of food products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-057-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
160-163
Publisher name
VŠCHT + VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 27, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—