All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The market research of salt content in selected products available on the Czech market

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919355" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919355 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Průzkum obsahu soli ve vybraných výrobcích dostupných na českém trhu

  • Original language description

    Sůl je běžně používaný název pro chlorid sodný, jeden z hlavních zdrojů sodíku ve výživě. Velké množství konzumované soli (9–12 g/ den) je považováno za vážný zdravotní problém. Přibližně 75–80 % soli ve stravě je přijato konzumací průmyslově zpracované potravy, 5–10 % přijaté soli se vyskytuje v potravinách přirozeně a 10–15 % je sůl přidaná během vaření nebo dosolení konzumentem tzv. „na stole“. V reakci na naléhavost snížení příjmu sodíku iniciovala Světová zdravotnická organizace (WHO) globální hnutí s cílem snížit příjem soli na méně než 5 g/ den do roku 2025. Lidské receptory pro slanou chuť se jsou schopny adaptovat na nízké koncentrace soli. Malé a postupné snižování obsahu sodíku ve zpracovaných potravinách nemůže být detekováno smyslově a může tak představovat cestu k redukci jeho obsahu v potravinách. Průzkum trhu byl zaměřený na potraviny s vysokým obsahem soli (sodíku), dostupné v tržní síti v České republice. Zkoumány byly například masné výrobky, sýry a další mléčné výrobky, rajčatové výrobky, nakládaná zelenina a slané pochutiny. Cílem tohoto průzkumu bylo porovnat obsah soli v rámci jednotlivých komodit potravin, uvést tyto hodnoty v kontextu s výživovými a zdravotními doporučeními a zhodnotit dosavadní snahy výrobců o reformulaci těchto výrobků.

  • Czech name

    Průzkum obsahu soli ve vybraných výrobcích dostupných na českém trhu

  • Czech description

    Sůl je běžně používaný název pro chlorid sodný, jeden z hlavních zdrojů sodíku ve výživě. Velké množství konzumované soli (9–12 g/ den) je považováno za vážný zdravotní problém. Přibližně 75–80 % soli ve stravě je přijato konzumací průmyslově zpracované potravy, 5–10 % přijaté soli se vyskytuje v potravinách přirozeně a 10–15 % je sůl přidaná během vaření nebo dosolení konzumentem tzv. „na stole“. V reakci na naléhavost snížení příjmu sodíku iniciovala Světová zdravotnická organizace (WHO) globální hnutí s cílem snížit příjem soli na méně než 5 g/ den do roku 2025. Lidské receptory pro slanou chuť se jsou schopny adaptovat na nízké koncentrace soli. Malé a postupné snižování obsahu sodíku ve zpracovaných potravinách nemůže být detekováno smyslově a může tak představovat cestu k redukci jeho obsahu v potravinách. Průzkum trhu byl zaměřený na potraviny s vysokým obsahem soli (sodíku), dostupné v tržní síti v České republice. Zkoumány byly například masné výrobky, sýry a další mléčné výrobky, rajčatové výrobky, nakládaná zelenina a slané pochutiny. Cílem tohoto průzkumu bylo porovnat obsah soli v rámci jednotlivých komodit potravin, uvést tyto hodnoty v kontextu s výživovými a zdravotními doporučeními a zhodnotit dosavadní snahy výrobců o reformulaci těchto výrobků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910100" target="_blank" >QK1910100: Impact of reformulation on the shelf-life and physical and chemical properties of food products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-057-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    160-163

  • Publisher name

    VŠCHT + VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 27, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article